Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 грудня 2013, 23:04 Пожежі
У столиці горів гуртовий базар
У столиці горів гуртовий базар

Четверо людей загинули, двоє - в лікарні. Такі наслідки масштабної пожежі на найбільшому гуртовому базарі Києва. Це вже третє займання на торговельних площах столиці за останній тиждень.

Базарний день збігав. Але люди в павільйоні ще були. За підрахунками адміністрації ринку - близько чотирьох сотень покупців і співробітників. Саме цієї миті у приміщенні заклубочився дим. Рятувальники були на місці через дев'ять хвилин, та споруда вже палала.

Володимир Муха, керівник ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Першопочаткова пожежа була близько 1000 метрів, навіть може й більше, на місці працюють 26 одиниць техніки і більше 120 чоловік особового складу.

Паралельно з рятувальниками біля павільйону метушилися продавці, їхній товар вогонь нищив перед очима. 

- Начало гореть с той стороны, один павильон, а потом все остальное, там тоже ваш товар - вон, вот!

Деякі кидалися стрімголов в охоплене вогнем приміщення.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- За свідченнями людей, які там перебували - люди почали виходити, люди почали вертатися, щоб щось врятувати товар, цінні речі, а коли виникає задимлення, людина,вона втрачає орієнтацію і досить важко вибратися з задимленого приміщення.

У перші ж хвилини рятувальники винесли з вогню трьох постраждалих. Їх одразу ушпиталили. Молоду дівчину з отруєнням чадним газом поклали до Боярської лікарні, чоловіка з опіками - до Київської. 38-річна жінка померла дорогою до медзакладу. Вона не єдина жертва пожежі.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Пізніше під час гасіння пожежі було знайдено тіло ще однієї жінки, і вже на наступний день під час розбирання конструкцій було знайдено тіла ще двох людей.

Микола Жукович, керівник відділу ГУ МВС у Київській області:

- Три інші трупи поки не ідентифіковані, одного чловіка напевне доведеться на ДНК аналіз, тому що дуже важко встановити, а по двом іншим говорять, хто це може бути, але офіційного упізнання поки немає.

Стосовно ж причин є вже припущення - зайнялося від короткого замкнення.

- Причина пожежі встановлюється, але найймовірніше - коротке замкнення в холодильниках, в компресорах.

Утім, нині це лише одна з версій. На місці працюють п'ять слідчо-оперативних груп: опитують свідків, вивчають технічну документацію, відбирають зразки дротів й електроустатковання, шукають можливі сліди підпалу.

Микола Жукович, керівник відділу ГУ МВС у Київській області:

- Міліція відкрила КП за ст 270 ч. 2 - порушення встановлених правил пожежної безпеки.

Чому сталася трагедія, намагається з'ясувати й адміністрація базару. Тут запевняють - торговельні павільйони побудовані надійно.

Олексій Чумак, директор оптового базару Столичного:

- Можу сказати одне - всі матеріали, з яких зроблен павілйон, сертифіковані, це самі сучасні торгівельні споруди на цей час, всі матеріали пройшли лабораторне випробовування перед тим, як бути застосовані, мають велику ступень вогнестійності.

У приміщенні, яке згоріло, було шість виходів для евакуації, окрім того, в кожній ятці - персональні двері надвір.

Це вже третя пожежа на торговельних площах тільки за останній тиждень у столиці. Так, минулого четверга на Святошинському речовому базарі вигоріло 700 квадратних метрів. Подейкують, причина - підпал. А поблизу станції метра Позняки зайнялося в одному з приміщень з продовольчими продуктами. Там, кажуть, через несправну електромережу.