Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 вересня 2013, 23:28 Пожежі
У Макіївці пожежних звинувачують у загибелі людей
У Макіївці пожежних звинувачують у загибелі людей

У Макіївці містяни звинувачують рятувальників у смерті трьох людей. Бідолахи загинули під час пожежі в багатоповерхівці. Коли в будинку зайнялося, полум'я заблокувало мешканців у оселях. На очах у вогнеборців люди вистрибували з вікон.

Попрощатися із загиблими у страшній пожежі прийшли сотні  людей. Майже в усіх на вустах - притягти до відповідальності вогнеборців.

Надія Харламова, мешканка будинку:

- Людей бы спасли, это 100% их вина. И люди их тут чуть не поразрывали, этих пожарников. И вообще прислали - молодые, неопытные, они растерялись, не знали, за что хвататься.

У багатьох перед очима й досі моторошні кадри трагедії. Спалахнуло приблизно о першій дня на сьомому поверсі. Спочатку кинулися гасити 20-річний мешканець охопленої вогнем оселі й сусіди. Рятувальникам зателефонували лише за дві години, коли вже палали дві квартири. Заблоковані полум'ям люди з вікон волали про допомогу, а не  дочекавшись її, почали стрибати донизу.

- Почему людей не спасаете, почему брезент не тянут? Почему люди бьются, почему?

- Парень начал уже гореть, голова стала гореть. Он вылез на подоконник и упал. Женщина полная, так она следом за ним выпыгнула. Минут 15 проходит - приехали эти...с лестницей спасать. Кого спасать?

З вікна вистрибнули двоє - 36-річний чоловік та його 42-річна сестра. Він упав на дерева, тож вижив, вона - загинула.

- Я людей не видел.

- Ты что, слепой, ты должен был посмотреть. Урод ты...

Свідки трагедії кажуть: вогнеборці не були готові до гасіння пожежі. У них закінчився в балонах кисень, і постраждалим у задимлених оселях довелося чекати, поки підвезуть наповнені ємності.

На загал із задимленого приміщення евакуювали тридцятьдев'ятьох людей. Двоє загинули, надихавшись чадним газом. Жінка, що вистрибнула з вікна, померла  дорогою до лікарні, чоловік - у реанімації.

Андрій Колесников, лікар-травматолог:

- Имеет место травма черепно-мозговая. Есть перелом лопатки, ключицы, есть ушиб почки и множественные переломы ребер.

Пожежники ж своєї вини в загибелі людей не визнають. Запевняють - їх надто пізно викликали, а приїхали вони швидко.

Володимир Демчук, заступник керівника управління Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Ознаки пожежі були помітні ще в 13 годин, але пожежно-рятувальні підрозділи викликали лише в 14:39, тобто вже годину 39 хвилин була пожежа, але рятувальні підрозділи на пожежу не викликались.

А що не убезпечили погорільців брезентом - на це є об'єктивні причини. 

Володимир Демчук, заступник керівника управління Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Стосовно брезентів, на сьогоднішній день на оснащенні рятувальних підрозділів таких березнтів немає, тому що вони неефективні. Тобто люди, які випригують з високоповерхових будівель, ці брезенти не утримують і все одно їх врятувати неможливо.

Нині у погорілому будинку працює спеціальна комісія, яка з'ясовує причини займання. Вона ж перевірить, чи професійно діяли рятувальники.