Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 травня 2013, 23:42 Пожежі
Через неякісні матеріали вкотре горів житловий комплекс у Києві
Через неякісні матеріали вкотре горів житловий комплекс у Києві

В Києві палала багатоповерхівка на Шулявці. За якісь кілька хвилин зайнявся фасад будинку - від третього до 18-го поверху. За останні два роки це вже п'ята пожежа в тому житловому комплексі. Місцеві мешканці переконані - все через неякісний утеплювач.

Ось така 25-поверхівка на вулиці Гетьмана після пожежі. Зайнялося ввечері на третьому поверсі. Вогонь рушив угору й поступово обшивка будинку вигоріла аж до 18-го. У квартирах потріскалися шибки, втім у самі помешкання полум'я не потрапило. Не постраждали й люди. Хоча гасити було непросто - зізнаються рятувальники. Проїхати в арку до будинку змогла лише одна пожежна драбина.

Сергій Данилюк, перший заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій:

- Техніка не могла належним чином приступити до виконання завдань в зв'язку з неможливістю нормального під'їзду.

Нинішня пожежа вже друга в цьому будинку й п'ята в житловому комплексі - кажуть його мешканці. Спалахнув, вважають люди, легкозаймистий утеплювач фасаду, використаний забудовником. 

Сергій Кондратюк, головний інженер ЖЕКу:

- Подали уже в суд после первого случая на него, на суд он два раза не явился. К сожалению, пока все. К сожалению, может быть второй-третий-пятый-десятый случай, потому что все дома утеплены вот таким пожароопасным утеплителем.

Ірина, мешканка житлового комплексу:

- Вот сюда попадает искра в эту щель, каким то образом, потому что здесь здесь нереальный ветер. 

Тож єдиний порятунок - кажуть у ЖЕКу - замінити утеплювача. Та чиїм коштом це робитимуть і чи робитимуть взагалі - поки не зрозуміло.

Сергій Кондратюк, головний інженер ЖЕКу:

- Для того, щоб цього не повторилося, треба замінити утеплювач на фасаді будинку. Це весь фасад розібрати, покрити новим утеплювачем і знову покрити плиткою.

Втім, у Державній службі з надзвичайних ситуацій про утеплювача нічого кажуть. І заявляють - 15 поверхів спалахнули як смолоскип лише через недопалка.

Сергій Данилюк, перший заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій:

- На сьогоднішній день немає підтверджуючих матеріалів, що даний будинок збудований з матерілів пожежонебезпечних, проводиться розслідування.

Тож нині мешканці будинку сподіваються на втручання київської влади, адже на звернення до забудовника відповіді не надходять. Хоча і до столичних чиновників у людей чимало претензій.

Ірина, мешканка житлового комплексу:

- Господин Голубченко посоветовал обращаться в суд, у нас в суд ходит женщина с того пожара уже год, пострадавшая материально, они абсолютно с каменными лицами - один индюком, второй гусем - и отфутболивают, пас в архитектуру, пас в прокуратуру, пас еще куда то. То есть крайним у нас оказался дом и мы, которые заплатили деньги.