Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 травня 2013, 11:25 Пожежі
Гвинтокрили стережуть ліси від пожеж
Гвинтокрили стережуть ліси від пожеж

В Україні розпал відпочинку на природі. Водночас в рази побільшав ризик виникнення лісових пожеж. Тож рятувальники пильнують зелених зон не лише на землі, а й з повітря.

2012 рік. Масштабна пожежа у Криму. Палали заповідні гори. Загасити їх вдалося лише за допомоги гвинтокрилів. Пілоти цілодобово виливали тони води на вогонь, що вирував поблизу Ялти, бо автомобілі дістатися місця займання не могли. Фахівці кажуть - під час такого лиха впоратися без гелікоптерів - нереально.

Олександр Бадрудинов, президент авіаційного центру:

- Мы на протяжении уже 10 лет работаем, так сказать, в сотрудничестве с пожарными в отношении патрулирования лесовых массивов на вертолетах.

І так патрулюють в усіх регіонах України.

Олександр Бадрудинов, президент авіаційного центру:

- Ялта, республика Крым, Херсон, Николаев, Днепропетровск, Харьков, Чернигов. Все эти области контролируются вертолетами нашей авиакомпании, которые осуществляют надзор за пожарной безопасностью.

Пілот гвинтокрила перед злетом всіляко уникав нашої камери. Лише після приземлення пояснив - робота ризикована, літуни як ніхто вірять у забобони.

Сергій, пілот гвинтокрила:

- Конечно, у каждого пилота свои. То есть, допустим, не фотографироваться, не сниматься перед полетом.

Про своє патрулювання Сергій розповідає просто - з неба контролює територію на сотні гектарів. Якщо помітив навіть найменше загоряння - повідомляє пожежників на землі.

Рятувальники наголошують - без контролю за лісами з повітря ради не дати. У надзвичайних ситуаціях це велика перевага.

Вікторія Рубан, керівник відділу держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Якщо не виявити пожежу вчасно, то вогонь набирає великої площі і загасити дуже важко.

Літо - період лісових пожеж. Цієї пори увага рятувальників до зелених масивів подвоюється. І - кажуть надзвичайники - допомога з неба зайвою точно не буде.