Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 травня 2013, 11:34 Пожежі
У Харкові горів гуртожиток
У Харкові горів гуртожиток

У Харкові оговтуються від вогняної трагедії мешканці сімейного гуртожитку, що палав уночі проти понеділка. Тоді загинули троє людей. Жити у зруйнованій багатоповерхівці не можна. Дах над головую втратили десятки сімей.

- Все воняет, все черное. Когда я стираю, все вонючее. И пропала комната. Все капает, все черное. Вода, падало все. Ничего не осталось.

Сервеник Торосян із жахом згадує ту ніч. Від отруйного чаду вона ледь не знепритомніла.

Сервеник Торосян, постраждала:

- Дышать не могу. Но не потеряла сознание. Я еле-еле, но соображала, что надо спускаться вниз. Я ничего не взяла, такая раздетая. Спустилась вниз еле-еле, дышать не могу. А там моя соседка кричит: Помогите! А я не могу помочь. Не могу найти дверь, чтоб открыть.

Сусідки так і не врятували. 46-річна жінка задихнулася чадом. Ще двоє загиблих - то 53-річна мати та її 23-річний син. Вони також наковталися диму.

Світлана Горбунова-Рубан, заступник Харківського міського голови:

- Два человека находятся в больнице скорой помощи. К сожалению, оба в тяжелом состоянии, один в крайне тяжелом состоянии. Это связано с тем, что там ожоги верхних дыхательных путей. 

У гуртожитку сьогодні розпочали розгрібати згарище. Про відновлювальні роботи поки не йдеться. Спершу місце мають дослідити правоохоронці та пожежні експерти. Потім про ступінь руйнації зроблять висновки будівельники й проектанти. І тільки тоді - ремонт. Та власник будинку погорільцям нічого не обіцяє.

Григорій Бубир, керівник Промбуду-2:

- Что я могу пообещать, не имея никаких фактов? Когда институт определит, что делать - тогда будем определяться. Потому что выгорело, частично сгорело 7 комнат, а залито 54 комнаты. А остальные - вы же видите: ни окна, ни столярка не повреждены.

Що зайнялося через підпал - вголос кажуть і мешканці гуртожитку, і його власник. Звинувачують одне одного. Люди вже сім років судяться за квадратні метри, на які претендують як на приватну власність, а не на тимчасовий притулок. Мріють, щоб будинок офіційно став муніципальним.

Світлана, постраждала:

- Вот они никак не могут передать. И вот нас решили вообще выкурить отсюда. Это ж не первый пожар. Мы ж уже горели. Я думаю, лично, что нас подожгли. А жертвы? Три человека. Ребенок остался сиротой. Это вообще мыслимо? Как можно поступить с людьми так?

Своєю чергою власник гуртожитку звинувачує людей у самозахопленні частини кімнат. Тому також каже про підпал.

Григорій Бубир, керівник Промбуду-2:

- Мне трудно сказать, кому это выгодно. Но пожар начался с третьего этажа. На третьем этаже было три самозахвата. Жильцами. Которые вынесли вещи тех жильцов, которые проживали раньше. Просто вынесли их в коридор. И они потом почему-то загорелись.

Надзвичайники підпал вважають малоймовірним. Офіційного висновку ще немає - триває експертиза. Поки головна версія - людський чинник.

Ігор Лупандин, помічник керівника управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області:

- Неосторожное обращение с огнем. Или при курении, или открытый источник. Но, как правило, это - неосторожность при курении. Рассматривается любая версия. Но для того, чтобы говорить о заносе открытого… Решение о поджоге будет давать суд и следствие. Мы отрабатываем все версии. 

Що під час пожежі загинули троє людей і ще з десяток постраждали - винні й самі мешканці гуртожитку - вважають рятувальники. Адже тут самочинно перегородили коридори і східці дверима й ґратами. Окрім того, надзвичайники кажуть: втомлені святкуванням Великодня сім'ї відпочивали так міцно, що не помітили вогню, який дві години без перешкод поширювався поверхами. З кількох десятків дзвінків із повідомленням про пожежу ЖОДЕН не надійшов з охопленого полум'ям будинку.