Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 лютого 2013, 23:39 Пожежі
По всій Україні палали склади
По всій Україні палали склади

Одразу кілька масштабних пожеж на складах сталися вихідними в різних містах України. Так у Харкові цілком згоріла олійня. У Запоріжжі і Броварах, що на Київщині, палали легкозаймисті речовини й добрива.

Підлити олії у вогонь. У Харкові дотла згоріло приватне підприємство з перероблення соняшникового насіння. Гасили вогонь 8 підрозділів пожежної служби, але він знищив і продукцію, і сировину, і виробничі преси. Зі слів надзвичайників - полум'я помітили, коли воно охопило всю будівлю. Тому врятувати майно й не вдалося.

Ігор Лупандин, помічник керівника ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області:

- Основная из причин сейчас рассматривается три версии: это человеческий фактор, вторая - технический вопрос, связанный с электрооборудованием, электропроводкой. И не исключается причина технологического процесса. Потому что при определенных условиях, которые могу способствовать, отходы после изготовления растительного масла, эти отходы имеют определенное свойство - самовозгораться. Если есть нарушения технологического процесса.

Причину займання назвуть за кілька днів. Наразі ж кажуть: виробництво олії - пожежонебезпечне. Тому за правилами зберігати готову продукцію й сировину треба окремо. Та й виробництво слід було відмежувати.

***
А в Запоріжжі палало на складі легкозаймистих речовин. Тож їдкий чорний дим було видно здалеку. На місце пригоди пригнали 14 одиниць спецтехніки й десять цистерн з водою. Рятувальники намагалися завадити вибуху ємностей з небезпечною речовиною.

Юлія Баришева, помічник керівника ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області:

- Прежде всего водяная атака была сделана на охлаждение негорящих складов, и была проведена атака на ликвидацию очага возгорания.

***
Горіло й на приватних складах сільгоспхімії у Броварах, що на Київщині. Спалахнуло в невеликому приміщенні. Далі вогонь швидко поширився. Спалахнули закорковані порожні ємності з-під добрив. На розпеченому повітрі більшість з них вибухнула, і знесло дах цегляної будівлі. Наповнені ж гербіцидами пластикові паковання почали плавитись і їдкий чад оповив усе довкола. Екологічному лихові завадили рятувальники - протягом трьох годин вони локалізували полум'я й дезинфікували обгорілу споруду. За припущеннями, пожежу з багатотисячними збитками спричинило замкнення в електромережі. Ніхто з людей не постраждав.