Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 серпня 2012, 20:59 Пожежі
МНС просить не ходити до лісу на пікніки - висока пожежна небезпека
МНС просить не ходити до лісу на пікніки - висока пожежна небезпека

На Україну суне пекельна спека, попереджають синоптики. Вже з понеділка стовпчики термометрів піднімуться аж до 42-ох градусів. Через погодну аномалію МНС оголосило 5-тий, найвищий, клас пожежної небезпеки. Громадянам найближчим часом не радять відпочивати в лісах.

Отак нині виглядає жахіття МНСівців. Це тліє трава у парку неподалік Лісового проспекту. Площа відносно невелика - зо тридцять квадратних метрів. Але ж це займання треба якось загасити. Дістатися до нього проблематично, а це дорогоцінний час.

Погода рятувальникам не допомагає. У повітрі плюс сорок, а це означає, що ґрунт - усі сімдесят. Й зайнятися він може чи не від вогника в очах. Тож у Києві, як і в більшості областей України, оголосили п'ятий, найвищий, рівень пожежної небезпеки.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- А це означає, що починає діяти правило багатьох "не": не можна виїжджати до лісу, ось навіть спеціальні обмежувачі поставили, вибачте, палити теж не можна, ну і не можна розпалювати багать.

В МНС зітхають - заборони кияни ігнорують. Й бадьоро крокують до лісу.

В'ячеслав Дегнюк, інженер Дарницького лісопаркового господарства:

- Вчора буквально в 9-й годині вечора, по Микільському лісництву - це Дарницький район - було затримано 3-х людей, безхатченків, які випалювали мідь, і від них почалося маленьке возгорання.

Загалом у Києві з початку сезону згоріло майже чотири гектари лісового настилу.

- На 99,9 - це людський фактор.

Угледіти за всіма лісники разом з рятувальниками не можуть. Проте намагаються. Приміром, ось тут у Білодібровному лісництві встановили відеоспостереження. Десятки гектарів лісу з усіх боків оглядають за одну хвилину. 

- Одразу буде видно - на фоні дерев піднімається стовп диму.

Доречі, знаходитися поруч з осередком займання людям теж небезпечно. Адже від тліючої трави можна й вчадіти. Цьогоріч поки без жертв. 

- На даний момент загибелі в лісопарковій зоні щодо пожеж не сталося.

Офіційно нині вхід до лісопаркових зон обмежили. Гуляти, звісно, можна, але жодних шашликів. Порушників штрафуватимуть.

В'ячеслав Дегнюк, інженер Дарницького лісопаркового господарства:

- На сьогоднішній день в лісі немає чого робити, в сосновому лісі немає чим дихати, краще піти до водички, можна і скупнутися, і подихати свіжим повітрям.

Поки, доречі, й відкриття сезону полювання на пернату дичину під питанням.