Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 липня 2012, 22:35 Пожежі
МНС вкотре попереджає - не паліть вогнища у необладнаних місцях
МНС вкотре попереджає - не паліть вогнища у необладнаних місцях

Із літньою спекою підвищується небезпека лісових пожеж. А ось провокують масштабні займання зелених насаджень переважно самі люди.

Із нестерпною літньою спекою у вартових лісу власні рахунки. Мало того, що дошкуляє задухою, так ще й час від часу провокує займання.

Юрій Грінченко, інженер Київського лісгоспу:

- Це лісовий пожежний модуль на базі автомобіля УАЗ. Йомкістю 400 літрів. Здатний оперативно виїхати на місця пожежі і швидко загасити площу десь до 0.10 гектара.

За словами лісничих, минулого року ця нехитра рятувальна техніка виходила на двобій зі стихією аж десять разів.

Юрій Грінченко, інженер Київського лісгоспу:

- Середня площа пожеж за минулий рік складає 0,1 га. Цього року машина виїжала тільки один раз, швидко була загашена пожежа площею 0,004 га. Зловмисників знайдено не було.

Щоби до природних негараздів не долучилася людська недбалість, до лісу час від часу навідуються рятувальники. Сьогодні з ними на варті і журналісти "Свідка". На березі невеликого лісового озерця ми знайшли сліди вчорашнього вогнища.

Валерій Ненюк, старший інспектор ТУ МНС в Київській області:

- Від цього багаття могли бути різного роду нееприємності в залежності від того, в яку сторону дме вітер. Якщо вітер буде з тієї сторони - вогонь відповідно піде в ту частину лісу. Тут порівняно із зеленими насадженнями є й залишки сухої трави, її буде достатньо для того, щоби вогонь потихеньку розповсюдився.

За словами рятувальників, якби відпочивальники не залили водою попіл - тут могла статися серйозна пожежа. Любителі лісового відпочинку, яких інспекція застала на місці інциденту, свою причетність до порушення правил категорично відкидають.

- Ми проводимо профілактичну роботу по попередженню лісових пожеж. Бачимо, що навколо вас є залишки вогнищ. Може, не ви палили, а хтось із вас. Тому хочу вас застерегти. Зараз пожежонебезппеечнгий період і палити вогнища в лісі заборонено.

Володимир, відпочивальник:

- А ви вмієте багаття розводить?

- Вмію.

- Так поділіться рецептом, як правильно робити, щоб не було пожежі?

- Треба викопать ямку. Взять дьорн, викопать ямку, обложть камінням, або кирпичом і тоді вже розпалювать. А потім все це діло загорнуть.

Щоби не сталося біди, більшість лісових масивів Київщини вже закриті для відпочивальників. Натомість любителям відпочинку на природі пропонують відвідати спеціально обладнані пункти. Їх в області тринадцять.

Юрій Грінченко, інженер Київського лісгоспу:

- Зараз ми знаходимося в кварталі 6-му приміського лісництва, де обладнане спеціальне рекреаційне місце відпочинку для населення. Тут знаходяться бесідки із столами, мангал для безпечного відпочинку людей. Де вони можуть зварити юшки, пожарити мяса і гарно провести час.

За статистикою МНС, від початку року на Київщині сталося вже сімдесят чотири лісові пожежі. Вогонь знищив майже тридцять гектарів лісу.