Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 травня 2012, 09:59 Пожежі
На Київщині місцеві звинувачують пожежників і медиків у смерті п'ятьох людей
На Київщині місцеві звинувачують пожежників і медиків у смерті п'ятьох людей

Пожежа, на яку ніхто не квапився, забрала життя двох дітей та трьох дорослих у селищі Великій Димерці, що на Київщині. На переконання місцевих, цього могло не статися - якби  швидка і пожежники трохи прискорилися, почувши виклик.

Пожежа в цьому будинку спалахнула вночі, коли в хаті спали дев'ятеро осіб. Побачивши вогонь, чоловіки кинулися будити та викидати у вікно напівсонних родичів.

Ірина, постраждала:

 - Мене з вікна викинули, дитину, сестри чоловіка покійного з вікна викинули, сестри чоловік витягнув її через вікно, вона така не худенька, витягнув її з вікна, вона ж вже помирала, а чоловік вернувся по дитину, дитині через місяць три рочки мало бути, і побіг не в ту сторону, на нього все попадало.

 З вогняної пастки встигли врятуватися четверо - двоє чоловіків, жінка та дитина. Ще одну жінку витягли з полум'я, але вона померла до прибуття швидкої.

- А скільки ви чекали швидку?

- Годину чекали, ще б, може, спасли Люду, бо була жива.

Місцеві переконані: такого лиха можна було уникнути, якби і рятувальники, і швидка діяли оперативніше. Сільських пожежників люди звинувачують у тому, що не мали вдосталь води і покладалися на рятувальників із Броварів.

- Приїхали, трохи пирснули, да й закінчилась вода, для чого вони на роботі вообще находяться, непонятно.

Рятувальники ж переконують - приїхали вчасно, але нічим зарадити не могли. Вогонь поширився занадто швидко.

Вікторія Рубан, керівник відділу ТУ МНС у Київській області:

- І навіть в цьому випадку, якби прибули працівники нашої служби за 10 хвилин, то те ж саме - потрапити в будинок, який вже повністю був охоплений вогнем, вони не могли.

У селищі на 4 тисячі будинків немає повноцінної пожежної частини. Тут лише один рятувальник і водій. Їхнє завдання - залити полум'я, поки прибудуть колеги з Броварів. Бо не мають навіть спеціальних навичок.

Віктор, співробітник пожежної частини с. Великої Димерки:

- Наприклад, єслі комусь погано чи що, то єсть обгорівші, то ми помощ ніяку не можем оказать, нехай, хотілось би, щоб у Димерці якась тіпа рятівна служба була, чи медична якась, у нас даже скорої помощі нема ноччю.

Та селищний голова каже - жодних проблем не бачить. Винними ж вважає самих людей - які спочатку спричинили пожежу, а по тому не одразу викликали медиків.

Анатолій Бочкарьов, Великодимерський селищний голова:

- Діло в тому, що швидка допомога - це у нас швидкої немає, це тоже вона находиться в районі, швидка допомога. Ну наскільки сигнал поступає, тут же ще ж питання в том, що люди говорять - це не значить все, що правда.

Сьогодні всіх п'ятьох жертв пожежі поховали. Місцеві ж мешканці тепер переконані - в разі надзвичайної ситуації розраховувати вони можуть лише на себе.