Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 квітня 2012, 11:30 Пожежі
Через перенапругу на Івано-Франківщині сталася пожежа
Через перенапругу на Івано-Франківщині сталася пожежа

Лихо сталося для мешканців одного з під'їздів багатоповерхівки в Калуші Івано-Франківської області. Вони за кілька хвилин залишилися без побутової техніки, електроенергії, а одна сім'я навіть без власної оселі. Через перенапругу в електромережах у людей погоріло все. Такий висновок пожежно-технічної експертизи МНС. Зайнялося від невимкненого комп'ютера.

Тетяні не поталанило найбільше. Вона вибігла до крамниці, а коли повернулася за годину - побачила замість квартири згарище. Вогонь знищив усе - меблі, одяг, документи. Добре, що вдома не було дітей, каже жінка. 

Тетяна Гип'як – постраждала:

Відкриваю двері і стоїть вже димова стінка, що вже в квартиру ввійти було неможливо. Я почала кричати, сусіди викликали пожежників і швидку допомогу, бо було зле. Я дуже богу дякую, що дітки на той момент не були вдома, хоча неодноразово їх закривали.

Люди нарікають на електриків. Кажуть, напруга стрибала тут частенько. Багато хто встановив стабілізатори й запобіжні автомати. Не допомогло. Згоріла вся побутова техніка в усьому під'їзді.

Роман Гип'як – постраждалий:

Зимою бувало, шо падала напруга до 170, а бувало, що зростало до 280. Я маю справу з електроенергією, по спеціальності інженер, можу оцінити, що робиться. Щоб нормалізувати, мусили ставити якийсь захист. 

Тетяна, мешканка будинку:

То такий тріск був, я на кухні якраз була. Я подивилася на котел на стабілізатор, а там 380 і я  кинулася виключати все, що могла.

На руках у погорільців висновок пожежно-технічної експертизи. Там чітко написано - зайнялося через коротке замкнення внаслідок перенапруги. Проте енергетики все заперечують.

Олег Дутка - керівник Калуського РЕМ (телефоном):

Могло виникнути навпаки - спочатку була пожежа, яка виникла внаслідок несправності одного з побутових приладів, зокрема блок безперебійного живлення комп'ютера побутового, який був ввімкнений в кімнаті, господарі залишили без нагляду.

Сім'я погорільців вирішила судитися з енергетиками і звернулася по допомогу до експерта.

Віталій Чащин - незалежний судовий експерт:

- Збитки завдано по рухомому майну на 100 тисяч гривень. Якщо би ця справа набула резонансу відповідного громадськості, то частина могла би бути відшкодована без суда.

У РЕМі вважати себе відповідальними та відшкодовувати завдані збитки людям не поспішають. Кажуть - триває розслідування.