Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 квітня 2012, 10:43 Пожежі
МНСівці Києва готуються до великих церковних свят
МНСівці Києва готуються до великих церковних свят

Наприкінці березня сталася пожежа у Свято-Преображенському соборі на Одещині. Вогонь знищив півтисячі квадратних метрів. Дивом під час пожежі ніхто не постраждав. Навіть вдалося врятувати більшу частину церковного приладдя.

- Палає купол церкви.

Такі займання - жахіття для МНСівців. Надто напередодні великих церковних свят. Тож не яйця та паски турбують рятувальників у Великдень, а безпека людей. Бо йтимуть вони до храмів добу цілими юрбами.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Зайнятися у церкві може абсолютно все, не дивлячись на те, що дерев'яних їх практично не залишилося, чого не скажеш про начиння - воно таки вогню боїться.

Олег Костюченко, старший інспектор Деснянського РУ Держтехногенбезпеки м. Києва:

- На території і в примщенні релігійниї установ застосовується оздоба, що включає в себе іконостас, ікони, і вони виконані з дерев’яних матеріалів, пофарбовані лакокрасочними матеріалами і вони дуже пожено-небезпечні.

Ну і як же без свічок. Їх запалюють тисячами. Один непевний рух - і може зайнятися одяг. Убезпечитися від подібних ситуацій прагнуть рятувальники. Напередодні Христового Воскресіння пішли інспектувати церкви Деснянського району столиці. Разом з ними і "Свідок". Перший у переліку - Свято-Троїцький собор на Троєщині. Площа споруди величезна. Іконостас - дерев'яний. Утім, засобів подолання пожежі небагато. Здебільшого вогнегасники. Де вони розташовані - відають працівники собору.

- Огнетушитель идем, ищем.

А ось у Храмі святих мучеників Адріана та Наталі спеціального приладдя більше. На вулиці є навіть щит з конусом, лопатою та ломом. А всередині будівлі будочка із вогнегасниками, рукавом та профілактичними листівками.

Утім, взірцевим виявися Храм Преподобного Миколи Святоші біля станції метро Лісова.

Протоієрей Павло Барщик, настоятель Храму Преподобного Миколи Святоші:

- Вот щиток, выключение всего света по храму, вот у нас отопление всего пола, все значки, номера телефонов, выхода все открытые стараемся держать во время больших праздников.

Це окрім планів евакуації, вогнегасників і досвідченого в протипожежній безпеці персоналу.

- Господь оберегает, но человек сам не должен плошать.

От і рятувальники на вищі сили не сподіваються. Від можливого лиха оберігатимуть вірян усі вихідні - від суботи до вівторка.

В'ячеслав Васюк, заступник керівника Деснянського РУ Держтехногенбезпеки м. Києва:

- Біля кожної церкви виставляються, чергує інженерно-інспекторський склад, який контролює безпосередньо на місці і не дай бог виникнення НС, який першочергово вживатиме заходів реагування на пожежу.