Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 березня 2012, 12:06 Пожежі
Що дорожче: власна безпека чи стовпчики та шлагбауми на подвір’ях?
Що дорожче: власна безпека чи стовпчики та шлагбауми на подвір’ях?

Щодня в Україні трапляються сотні пожеж. Погорільці нерідко звинувачують рятувальників у повільній реакції. Та найчастіше в жахливих наслідках пригод винні самі мешканці й комунальники. Їм уже давно слід визначитися - що дорожче: власна безпека чи стовпчики та шлагбауми на подвір’ях?

Рятувальники демонструють, як швидко дістаються місця пожежі в Києві. За сьогоднішньою легендою зайнялося на вулиці Мілютенка. А ось і сюрприз. До адреси лічені метри, а проїхати - зась. Посеред дороги хтось вкопав три швелери. Доводиться об`їжджати.

В'ячеслав Васюк, заступник керівника Деснянського РУ МНС м. Києва:

Час збільшується до 10 хвилин та відстань до кілометра. Все це - людські життя все це може призвести до більш тяжких наслідків, збільшення матеріальних збитків та що саме головне - можливої втрати життя.

Попри вагомі арґументи рятувальників, мешканці будинків стали на захист стовпчиків.

Мешканка будинку:

- Ми не хочемо, щоб їздили тут машини. - А як бути пожежним? - Єсть обїзд, є план у пожарников і вони нормально їздять.

У МНС погоджуються - цій перешкоді не один рік. Стовпчики зрізали, але з'являлися нові. Тому місцеві пожежники знають, що треба обирати інший маршрут. Та коли залучають підрозділи з інших районів, вони неодмінно потрапляють тут у пастку.

В'ячеслав Васюк, заступник керівника Деснянського РУ МНС м. Києва:

- Неодноразово приписами пожежного нагляду вказувалося на заборону зняття опор. Неодноразово писалися інформації до Деснянської РДА.

Та результату жодного. Воно й не дивно. Керівниця місцевого кооперативу говорить, що саме влада порадила перекрити рух.

Світлана Чорна, голова правління кооперативу:

- Була ситуація - з 5 підїзду вискочили діти і попали під машину. Тоді писали ми листи в Дніпровський район і Ніколай Ніколаєвич Гриценко тоді сказав: поставте стовби.

А це інша причина, яка впливає на оперативність вогнеборців. Смітники. Шістдесят відсотків виїздів пов'язані саме з гасінням звалищ. Це розпорошує сили МНСівців, адже через займання непотребу на складні пожежі доводиться їхати з однієї частини міста в іншу. А ще роботи додають неприбрані сходові майданчики в багатоповерхівках. Шляхи евакуації захаращені мотлохом, котрий час від часу займається від недопалків. Люди нарікають на бездіяльність жеківців. У комунальників, як завжди, своя правда.

Василь Вознюк, головний інженер ЖЕКу:

- Вони все тут виносять. Не може винести на смітник. Зробив ремонт, виніс, кинув, а це ж, розумієте, там на поверсі по 10 квартир і кожен по мішечку винесе…

Для рятувальників боротьба з усіма цими проблемами - як битва з вітряками - безкінечна й марна. Але пожежники не втрачають надії достукатися до свідомості містян. адже безпека людей дійсно насамперед залежить від них самих.