Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 грудня 2011, 15:08 Пожежі
На Київщині загоряння ялинкової гірлянди призвело до смерті півторарічного малюка
На Київщині загоряння ялинкової гірлянди призвело до смерті півторарічного малюка

Неякісна електрична гірлянда спричинила загибель півторарічного малюка на Київщині. Як сталося, що замість веселих свят до родини прийшла жалоба?

Прикрасили новорічну ялинку - і в гості. Поки батьки трирічного Руслана і його молодшого братика відвідували родичів, їхня зелена красуня спалахнула. Тітка дітлахів пожежу в тісній кімнатці дерев’яного барака помітила запізно.

Вікторія Рубан, керівник прес-служби ГУ МНС України в Київській області:

- Під час виникнення пожежі ця тьотя одного з дітей встигла винести, а іншого - ні. Наші працівники винесли цю дитину і передали лікарям "швидкої". Але, на жаль, під час поїздки до лікарні, хлопчик, якому було більше року, помер.

За попередніми висновками МНСівців, спричинила трагедію неякісна електрична гірлянда. Тож як вибрати безпечну новорічну прикрасу?

Євген, продавець електричних гірлянд:

- Потрібно звертати увагу на провід. Щоб провід був не попаяний, була хороша ізоляція - це головне. Бувають такі провода, особливо, коли китайський виробник, коли вони просто просвічуються, саме мідна проводка.

Продавець зі стажем Євген радить під час придбання обов'язково вимагати сертифікат. А ще рекомендує не забувати золотого правила - що тонший дріт, то дешевша гірлянда. Але заощаджувати на безпеці не варто.

Євген, продавець електричних гірлянд:

- Отакі гірлянди - вони і вуличні, і вологі. Ізоляція в таких гірляндах ось така. Набагато товстіший провід, вони якісні. Ціна починається від 158 гривень.

Із великого супермаркету - до підземного переходу. Тут вам запропонують гірлянди на будь-який смак, та й ціною не злякають. От тільки документів про якість новорічного товару - катма.

Продавець гірлянд:

- Скільки коштує така гірлянда?

- 20 гривень.

- Чи маєте сертифікат на оцей товар, На гирлянди оці?

- Нет.

- А хто виробник цього товару? А сертифікат, може, таки покажете?

- Разговор закончен.

Коли ж витратитися на дорогі гірлянди не виходить, а помилуватися святковими ліхтариками на ялинці ой як кортить, запам'ятайте таке.

Валерій Ненюк, заступник керівника прес-служби ГУ МНС України в Київській області:

- Обмотувати ялинку обережно гірляндами. Не допускати перехрещування гірлянд і намотування. Щоби проводи не налягали на електричні лампочки. Хоч температура на них і невелика, та з часом може бути перегрівання провода і його розплавлення. А це може призвести до короткого замкнення і до пожежі.