Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 липня 2011, 14:52 Пожежі
У Києві блискавка підпалила дах приватного будинку
У Києві блискавка підпалила дах приватного будинку

Блискавка-вбивця. Від початку літа природній струм позбавив життя не одного українця. Тепер стихія поцілила будинок. Приватне помешкання наполовину згоріло.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Господарі приватних будинків - ваша безпека у ваших же руках. Особливо убезпечення під час грози. Блискавка б'є рідко, але мітко, може потрапити і у вашу власність.

Блискавка - то гігантський іскряний розряд в атмосфері. Приємного, коли в будинок влучить з мільйон вольтів, мало. Переконалися в цьому мешканці садиби в селі Троєщині.

Дмитро, мешканець м. Києва:

- Молния попала в крышу, металл разогрелся от такого большого электричества, и потом загорелось дерево.

Це господарі помітили не одразу. Схаменулися, коли палав ледь не весь дах. Викликали МНСівців.

В'ячеслав Васюк, заступник керівника Деснянського РУ МНС м. Києва:

- Розібрано 120 метрів покрівлі даного будинку з викликом додаткових сил для гасіння пожежі.

Вогонь загасили. Та горище будинку полум'я знищило. Цінностей там не було, самий мотлох. Утім, на ремонт потрібно чимало грошей. Тепер - запевняють господарі - і громовідхильник встановлять. Радять це й іншим, бо блискавкозахисту майже ні в кого немає.

Дмитро, мешканець м. Києва:

- Ни у кого вообще.

- Ни у кого здесь?

- Нет.

- А почему?

- Думают, что не ударит. Вот - пожалуйста.

Рятувальники такій легковажності дивуються. Потрапляння природного розряду в будинки хоч і не щодня трапляється, утім, можливе. Громовідхильник - то елементарна страховка. Ще МНСівці радять - під час грози закривати вікна і кватирки, за можливості - вимикати електроприлади. Це убезпечить від ураження кульовою блискавкою.

В'ячеслав Васюк, заступник керівника Деснянського РУ МНС м. Києва:

- Багато випадків таких, що виходить з ладу побутові прилади: як великі прилади, так і маленькі. Також може коротке замкнення в них - і все це призвести до пожежі. Це стосується і приватних будинків, і житлових багатоповерхових будинків.

Особиста безпека теж важлива. Гроза - то не час на відкритому просторі бігати. Якщо ж вона застала вас надворі - не потрібно стояти біля металевих предметів, мобільними не користуватися, не підходити до водоймищ. Краще сховатись під низькими деревами або кущами. В голому полі ж - просто зігнутися навпіл, і жодної парасолі. Краще бути мокрим, але живим. До речі, після удару блискавки шанс вижити є, але невеликий. Все залежить від вчасно наданої допомоги.