Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 липня 2011, 13:19 Пожежі
На Рівненщині через пожежу в інтернаті для стареньких загинуло 16 осіб
На Рівненщині через пожежу в інтернаті для стареньких загинуло 16 осіб

Масштабна трагедія - на Рівненщині: 16-ро людей загинули, ще 11-ро перебувають у лікарні. Вночі проти неділі за нез'ясованих обставин, у селі Білому згорів інтернат для стареньких. Приміщення було повністю дерев'яне, і не мало пожежної сигналізації. Тож про небезпеку люди довідалися запізно.

Займання сталося близько півночі. Фахівці певні: його епіцентр - в чоловічій палаті. Позаяк садиба не цегляна, вже за кілька хвилин палав і коридор. Та 25-ро пенсіонерів і двоє медсестер закладу про небезпеку навіть не здогадувалися. Вони міцно спали. Першою вогонь побачила Ольга Юхимівна.

Ольга Гусько, постраждала:

- Диму - дихати нічим! Горить, небеса у вогні. Страх, ляк: те кричить. Набігли люди з усього села. Кого схоплять, виносять. Отаке я бачила.

До приїзду рятувальників на повітря стареньких виносило, щонайменше, десятеро селян. Люди, ризикуючи власним життям, кидалися під охоплені полум'ям балки та в задимлені коридори. Кажуть, переважна більшість погорільців - прикуті до ліжка. Тож самотужки вибратися з вогняної пастки не змогли б.

Іван Дем'янець, рятівник:

- Всередині навіть не було чутно, що там хтось був. Ні крику - нічого не було. Ліхтариком світили, кого побачили - того винесли. А на другу сторону коридору взагалі не можна було дістатися. Закривався від диму, а очі різало, що не можна було йти.

Повністю приборкали червоного півня тільки о третій ночі. На ту мить від будівлі, яку заклали ще 1900-го року, залишилось саме згарище.

Володимир Оглобля, керівник ГУ МНС у Рівненській області:

- Звичайно, там виявлено ряд порушень. Зараз слідство працює, наша група працює. В зв'язку з тим, що трапилися людські жертви у такій великій кількості, це вже не пожежа, а надзвичайна ситуація.

За фактом надзвичайної ситуації вже порушили кримінальна справу. Хто призвідник трагедії - слідчі обіцяють з'ясувати не раніше, як за 10 днів. Та вже сьогодні відомо: в інтернаті не було ані вогнегасників, ані пожежної сигналізації, а запасні виходи - захаращені. Самі ж працівники територіального центру певні: причина сумної пригоди - куріння.

Сергій Мельник, лікар:

- Думаю, причиною пожежі міг бути людський фактор, саме перше. Може, цигарка в ліжку, але людський фактор.

Тим часом, віце-прем’єр Сергій Тігіпко, котрий побував на місці пожежі, пообіцяв залучити до розслідування Генпрокуратуру. Та, мовляв, разом з міліцією винних у загибелі 16-х людей знайде швидше.

Олександр Стернічук, кореспондент:

- Ще одне запевнення посадовця - виділити 7 мільйонів гривень на похорон погорільців та будівництво для них нового житла. Допоки ж одинадцятеро врятованих мешкають у Дубровицькій райлікарні. Їх здоров'ю та життю уже нічого не загрожує. Поточний діагноз пенсіонерів - отруєння чадним газом легкого ступеню.