Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 червня 2011, 13:10 Пожежі
У Києві горів унікальний 5-поверховий будинок
У Києві горів унікальний 5-поверховий будинок

У Києві палала пам'ятка архітектури. Непримітна відселена п'ятиповерхівка заявила про себе загравою в нічному небі. Стару будівлю гасили більше трьох годин.

Безплатне фаєр-шоу отримали мешканці п'ятизіркового готелю "Хаят". Близько одинадцятої години вечора зайнялася будівля поруч. Горіли вісімсот квадратних метрів горішнього поверху старовинного будинку.

Наталя Василівна, свідок:

- Эти балки смоляные, столетние. Представляете, как горели? Я вышла - смотрели. А дети смотрели до полвторого. Я ушла после 12-ти.

Цей дім звели на початку минулого століття за проектом визначного архітектора Олтаржевского. Нині споруда нагадує картковий будиночок, що від легкого поруху вітру складеться донизу.

Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури та туризму:

- Будинок справді унікальний. Йому більше 105 років. Це будинок, в якому був зроблений перший ліфт в Києві. Багато відомих людей там було. Це реальна пам'ятка.

Андрій Онищенко, заступник керівника прес-служби ГУ МНС м. Києва:

- Попередня причина наразі з'ясовується лабораторією головного управління, а також підраховуються збитки.

Поки експерти з'ясовують причини, дехто впевнений: без людського чинника не обійшлося. Мовляв, пам'ятку зносити заборонено. А реставрувати - дорого. Тому у Києві існує практика доведення таких будинків до аварійного стану. Щоб потім спокійно зруйнувати і збудувати більш рентабельну будівлю.

Наталя Василівна, свідок:

- Нужно было до такого состояния не доводить, а завели - значит, что-то хотят сделать. Когда строили "Хаят", говорят, есть проект этого куска - прекрасный. Здесь должно быть что-то прекрасное, прямо для нас будет рай.

Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури та туризму:

- Як версію розглядають коротке замкнення. Хочу звернути увагу, що жителі цього будинку були відселені кілька місяців тому. Це означає, якщо там досі була електрика - це злочин власників будинків. На скільки я знаю, цей будинок охороняється. Таким чином, бомжі не могли залізти на гору і підпалити - не могли.

На приватного власника архітектурної пам'ятки чиновники поскаржилися до прокуратури. Та, кияни кажуть, намарно. Сторічна будівля вже навряд чи дочекається ремонту.