Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 червня 2011, 15:06 Пожежі
На Волині гасять 20-гектарне торфяне поле, що загорілося
На Волині гасять 20-гектарне торфяне поле, що загорілося

На Волині разом із сухою рослинністю зайнялося 20-гектарне торфяне поле. Пожежу ліквідовують вже третю добу поспіль, але певності, що полум'я вдасться приборкати, немає. На заваді - спека.

Сім одиниць техніки, помпувальна станція, та два десятки рятувальників - суттєва перепона на шляху торфу, що тліє. Його щопівгодини заливають водою, утім, вогонь збивають лише нагорі. На глибині 2-4 метрів - гаряче й димно.

Іван Панюшок, співробітник Горохівського РВ МНС:

- Складність, в першу чергу, в тому, що це - велика площа і глибина. Фактично, коли подається вода на гасіння пожежі, сам ґрунт впитує воду, і не проходить змочування самого жару, що знаходиться всередині.

Ускладнює роботу еменесівців бездоріжжя. Прямуючи до епіцентру загорання, багатотонні машини грузнуть у м'якому чорноземі. Тож доводиться приборкувати полум'я на відстані, щоби воно не перекинулося на лінії електропередач та господарські будівлі.

Віктор Милостивий, керівник відділу ГУ МНС у Волинській області:

- Специфіка роботи полягає в тому, що на сьогоднішній день нам треба прокладати на значну відстань рукавні лінії і гасити пожежу. Під'їзд, фактично, неможливий.

Гасіння небезпечне. На охоплених вогнем торфовищах надвисока концентрація диму. Надихавшись його, людина може опинитися на лікарняному ліжку. Тож рятувальники працюють у небезпечній зоні чергуючись.

Тарас Каштелян, керівник Горохівського РВ МНС:

- На момент виявлення пожежі на сорокагектарному полі горіло 15 гектарів торфу. На даний момент за позавчора, вчора і сьогодні, він майже весь локалізований.

Еменесівці вже дізналися: торфовище зайнялося через необережне поводження з вогнем невідомої, поки що, особи. Загалом на Волині такі пожежі спричинюють, головно, легковажні відпочивальники. Спершу загораються трава й зелені насадження, а вже приблизно за три години - насичена мінералами земля. Фахівці кажуть: за сприятливої сонячної погоди цей процес, якщо його не зупиняти, може тривати місяцями.