Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 січня 2011, 17:29 Пожежі
Історії про тих, хто пройшов через полум’я і вижив
Історії про тих, хто пройшов через полум’я і вижив

Вижили у страшних пожежах та витримали випробування всеохоплюючим вогнем. Історії про людей, які, мов птахи-фенікси, повстали з попелу, знає Марина Борисполець.

Наталя, постраждала:

- Якщо я нагадаю так всю ту картину, то щоразу плачу.

Того дня її чоловік був добряче напідпитку, розповідає Наталя, і рвався різати дрова бензопилкою. Жінка не пускала, щоби бува не травмувався. Це розлютило голову сімейства, і він вхопив каністру з бензином.

Наталя, постраждала:

- І взяв ту каністру, і в літній кухні, в нас кухня окремо від хати, і він по цілій кухні, по всьому полив бензином, по підлозі, так о в коридорчик. Так зійшов кусочок, вернувся назад, запалив сірник, і в двері сірник кинув, закрив двері, і я в тому всьому.

Чоловік ще якийсь час не випускав жінку з охопленої полум'ям будівлі, зачинивши ззовні двері. Та пані Наталя вирвалася і почала сама себе гасити.

Мати постраждалої:

- Ото рукави вона так напинала, бідна, так себе застелила, і так врятувалася, та дитинка. А решта - то гріло всьо, стояла.

Найстрашніше, що у той момент жінка була вагітна. Хоча їй і вдалося загасити себе, вогонь встиг спалити тридцять відсотків тіла. Наталі терміново зробили кесаревий розтин. На щастя, дитинка народилася не ушкодженою. Мама і маля врятовані. А їхній мучитель відповість за скоєне перед законом.

Сьогодні восьмикласник Вадим Бекетов із Херсонщини - гордість школи і всього села. За сміливість навіть отримав грамоту від МНС. 14-річний хлопчина - єдиний чоловік у своїй родині. Він живе з мамою, бабусею і сестричкою. Хлопець не лише добре вчиться, а й працює, щоб забезпечити сім'ю. Якось повертався з магазину й побачив дим у сусідській оселі. Почув дитячий плач, і одразу кинувся на допомогу.

Вадим Бекетов, рятівник:

- Я вибив двері, дітей я виніс. Бабушку витащив, потом я дітей схватив, побіг до себе додому. Тут мамка моя вибігла, я кричу: "Визивай пожарку".

Батька дітей саме не було вдома, а мама пішла до сусідів. Раптом зайнялося через замкнення старої електромережі.

Наталя Кулик, мати врятованих дітей:

- Дитина заболіла, температура піднялася, вдома не було ніяких лікарств. Прийшлося до сусідки побігти. Побігла до одної - немає, до другої - немає. На протязі 40 хвилин все відбулося. Прибігла, люди вже тушили. Подзвонила чоловіку, залізли в хату, думали, що діти там, та сказали, що Владік, наш спасатєль, дітей виніс і забрав.

Хата у сімейства згоріла. Та головне, що всі погорільці залишилися живі. Завдяки сміливим і дружнім сусідам.

У столиці чоловік варив варення і мало не згорів. Першим відчув лихо мешканець чотирнадцятого поверху - запахло горілим. Потім побачив, як із вікна нижче валує дим. Чоловік викликав рятувальників і побіг до сусідів.

Федір Петрович, сусід:

- Я пошел вниз к ним, звоню к ним в квартиру, они не открывают двери. Позвонил к соседям. Мы стали разов пять звонить. Потом вышел господар - никакой, дома повно дыму.

Тим часом примчали МНСівці. П'яного господаря з опіками передали медикам.

Олег Костюченко, старший інпектор Деснянського РУ МНС м. Києва:

- Рятувальниками нашого підрозділу було виявлено мешканця даної квартири, який знаходився у стані алкогольного сп'яніння та займався приготуванням їжі, але в цей час відпочивав і заснув.

На щастя, п'яного бідаку та його помешкання врятували МНСівці.

А на Запоріжжі небайдужий вантажник виніс з вогню дев'ятирічного хлопчика. У Хортицькому районі міста палали шість балконів на горішніх поверхах житлового будинку. Сміливець, каже, метнувся нагору перевірити, чи не залишилося там людей. Одна з дверей на восьмому поверсі була зачинена. Одчайдух поліз через балкон.

Сергій Стеля, рятівник:

- Факт тот, что я залез, даже не помню как, ощущение было страшное. Залез, хотел потушить, а потом стеклопакеты начали взрываться. Ну, и пацан, там же трехкомнатная, и он сидит там. Я ему: "Побежали!", а он: "Та мне страшно". Потом побежали, он меня за руку взял, выбежали - и сразу пожарников встретили.

Сміливця номінували на участь у всеукраїнській акції "Герой-рятівник року". А програма "Свідок" бажає всім, щоб у новому році вогонь палав лише у ваших серцях і ні в якому разі його не було у ваших оселях.