Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 серпня 2010, 12:10 Пожежі
Під Києвом почали горіти торфовища
Під Києвом почали горіти торфовища

Під Києвом почали горіти торфовища. Пожежа спалахнула в Києво-Святошинському районі. Вогонь охопив майже гектар площі. Разом з вогнеборцями на місці події працювала і наша знімальна группа.

Боротися з вогнем неподалік Житомирської траси виїхало дві бригади МНСівців. Семеро пожежників відповідають за безпеку лісу, що поряд. Працюють з удосвіта. Кажуть: їм поталанило. Полум’я невелике, тож планують впоратися до вечора.

Олександр Лисенко, заступник керівника Києво-Святошинського РУ МНС:

- Сьогодні з ранку черговий інспектор об’їхав територію, і виявили загорання приблизно на 7 гектара. І відразу підрозділи ми направили для гасіння. Щоб на початковій стадії її локалізувати і ліквідувати. Не дати розповсюдитися.

Торф’яні пожежі починаються ось із такого полум’я. Це горить суха трава. За великого вітру вогонь за лічені години може випалити кілька гектарів. За шаленої спеки починає тліти й сам торф. Та, якщо траву загасити легко, ліквідувати підземну пожежу значно складніше. Бо торф може горіти на півметровій глибині. І його слід добряче залити водою: кілька квадратних метрів тисячами літрів. Це тяжка праця.

Тарас Білаш, кореспондент:

- Тримати пожежний рукав та ствол не так вже й легко, як здається на перший погляд. Під тиском звідси за секунду вилітає 8 літрів води. За відчуттями - це схоже як тримати вантаж кілограмів в 20.

На торф’яні пожежі рятувальники лише Києво-Святошинського району виїжджають тричі на тиждень. Лишати бодай якесь тління - небезпечно. Тож працювати доводиться майже цілодобово.

Максим Осипенко, заступник керівника пожежної частини м. Боярки:

- Все найважче. І тягать, так як температура на сонці під 50 градусів. То працювать важко. І тягать рукава і стволи і гасить.

Та незважаючи на складності, рятувальники Київщини запевняють: ситуацію контролюють. І смог, як у Москві, нам поки що не загрожує.

Олександр Лисенко, заступник керівника Києво-Святошинського РУ МНС:

- Ситуація по області контрольована. Я ж кажу, що кожен день в бойовій готовності. Цілодобове чергування. Як що, по першому повідомленню, або виявляють працівники МНС разом з Держлісгоспом, то одразу лікалізовуємо і ліквідовуємо.