Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 серпня 2010, 14:30 Пожежі
На Київщині пожежну готовність МНСівців перевіряли кореспонденти НТН
На Київщині пожежну готовність МНСівців перевіряли кореспонденти НТН

Коли сусідня Росія зазнає шкоди від масштабних лісових займань, пожежній ситуації в Україні вже надали рівень, вищий за середній. Чагарі й торфовища, степи й луки - все це, за нинішньої небувалої спеки, перетворилося на горючий матеріял, що може спалахнути будь-якої миті. Чи готові до можливих катаклізмів ліси Київщини, дізнавався Андрій Герко.

Лісник:

- Руслан, 198 градусов. По-моему, горит точно лес. 198 градусов.

Пожежник:

- Река 20, Река 20, вызывает Река 16! Загорання в квадраті 17, відділ другий. Вас зрозумів, висилаю наряд.

Ця тривога для охоронців лісу навчальна, проте нинішнього літа такі оперативні виїзди на Київщині не рідкість. Майже 700 тисяч гектарів треба добре пильнувати.

Сергій Іващенко, інженер лісового господарства:

- Літо у нас спекотне дуже, екстремальні доволі таки температури. Майже кожен день один-два виїзди...

Найбільший головний біль рятувальників: місцевий люд. Коли він на відпочинку, сторожам лісу не до сну.

Олександр Іващенко, сторож лісового господарства:

- У людей машин очень много. Из Киева едут отдыхать сюда, костры бросают. Понедельник самый тяжелый день.

За нинішньої небувалої спеки місцева влада зважила на труднощі зелених охоронців і вирішила таки захистити ліс від людей. Тож сьогодні відпочивальникам туди – зась.

Лісник:

- Шлафбаум встановлено, але люди знаходять місця, щоб заїжати. Тоді ми або перекопуємо дороги, або встановлюємо колишки, щоб люди не могли в’їжати в ліс.

Та будь-який закон, що дишло. Охочі відпочити в лісовому затінку знай своє роблять.

Ігор Михайлович охороняє ліс уже не один рік, проте такої спеки не пам'ятає. Каже, дерева нині, як сірники, тому дуже потерпає за своє борове господарство. Бо ж на всі перестороги й заборони затятим порушникам лісового ладу нині начхати.

Ігор Демидась, інженер охорони лісу:

- Штраф 17 гривень. На сьогоднішній час це невеликий штраф, даже смішний.

Коли ж волання в пустелі непочуто, до справи беруться люди й машини.

Сергій Іващенко, інженер лісового господарства:

- Це установка високого тиску УВД. Вона здатна гасити лісові пожежі. Фронт пожеж, який вона прохвачує: 40м . Довжина рукава 20 метрів. Перевага цієї техніки в тому, що ця машина може під’їхати до самої кромки лісової пожежі.

Куди не дістанеться невеличкий УАЗ, добереться потужний ЗІЛ. До гасіння можливої масштабної пожежі миттєво долучився й гелікоптер.

Олександр Гелбутовський, льотчик Держлісгоспу України:

- Зараз у підвищеному стані знаходиться лісова охорона і на даний час вертоліт систематично облітає територію Київщини, видивляючись пожежі.

3 серпня, рятувальники Київщини вже склали перший іспит, запропонований небувалою спекою. У Бородянському районі зайнявся трав’яний настил. Вогонь охопив три з половиною гектари й упритул наблизився до лісу. Пожежу загасили за три години, жертв і постраждалих немає. Приборкали й полум’я на торфовищі в селі Михайлівській Рубежівці. Проте синоптики своїми прогнозами не тішать: шалена сорокаградусна спека стоятиме ще днів з десять, тож МНСівці напоготові.