Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 липня 2010, 11:33 Пожежі
На Донеччині аграрії всіляко оберігають себе від пожеж на полях
На Донеччині аграрії всіляко оберігають себе від пожеж на полях

Для аграріїв літо - теж гаряча пора, підготовка до жнив. А ще існує великий ризик загоряння під час власне збирання врожаю та знищення стерні. Керівники агрофірм не полишають господарств буквально ні вдень, ні вночі, убезпечуючись від пожеж. Адже недбальство коштує занадто дорого.

Показати справжнє вогнище на полі МНСівці не наважилися, обійшлися імітацією гасіння. Іван Петрович - аграрій з багатим досвідом. 15 років тому отримав повчальний урок. Тоді підприємство втратило більше 200 тонн жита. Нині від нормативів протипожежної безпеки - ні на крок.

Іван Михайлов, директор агрофірми:

- Польза эта не на словах, а на деле, потому что 15 лет назад у нас был печальный опыт - у нас сгорело полполя, потеряна серьезная сумма для хозяйства. Я просто видел, стихию обуздать ее было невозможно, но у нас вышло. С тех пор я для себя понял, что нужно выполнение и плотное сотрудничество.

Після збору врожаю на селян чекає інша загроза - підпал стерні. Деякі керівники агрофірм обирають такий швидкий та економний спосіб прибирання залишків соломи. Проте, це може призвести до трагічних наслідків. Від цьогоріч закон стає жорсткішим до таких "економістів".

Андрій Данік, інспектор з пожежного нагляду Старобешівського району:

- Конечно, стерня - это болевой вопрос. В год регистрируется 2-3 случая загорания. В этом году благодаря внесениям изменений в Уголовный Кодекс данные изменения были доведены до всех субъектов хозяйствования. Ответственность предусматривается уголовная - до 5 лет ограничения свободы.

Додатковим, але ефективним способом профілактики стають добровільні дружини. За ними, стверджують у глибинці, майбутнє пожежної безпеки сільських районів.

Андрій Данік, інспектор з пожежного нагляду Старобешівського району:

- В районе удалось создать пожарную команду, пусть ее финансирование не соответствует требованиям, но она действует, тушит пожары и очень помогает. Машины так оборудованы, может, в чем-то устаревшим, но еще эффективным при тушении хлеба на корне. Личный состав использует не новое - швабры, лопаты - для тушения оставшихся очагов пожара.

Якщо побачили - горить, відразу телефонуйте "101". В жодному разі власними силами не гасіть полум'я, аби уникнути трагічних наслідків. Це - завдання пожежників та співробітників агрофірми.

Олександр Арестов, інспектор з пожежного нагляду Будьонівського району м. Донецька:

- Круглосуточная охрана полей организована членами ДПД, непосредственно в период уборки хлебного массива предусмотрена приспособленная техника для тушения возможных пожаров - это трактор с плугом и емкость с водой, совместно с насосом.

Рятувальники застерігають: "Будьте обережні, уникайте використання відкритого вогню й куріння біля хлібних масивів".