Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 травня 2010, 10:29 Пожежі
На Волині відеокамери допомагають уберегти ліс від пожеж
На Волині відеокамери допомагають уберегти ліс від пожеж

На Волині, тим часом, міркують, як краще вберегти дерева від вогню. Тамтешні лісівники вирішили йти в ногу з технічним прогресом і доручили охорону зелених насаджень… камерам відеоспостереження. Техніка не з дешевих, але збоїв не дає. Епіцентр найменшого займання помічає за 30 кілометрів.

Теплий період року тільки-но настав, а на Волині вже гасили півтисячі лісових пожеж. Палає головно через недолугих відпочивальників. І якщо зловити їх складно, то мінімізувати збитки - можна. Допомагає нова диво-техніка - відеокамера. Коштує вона понад 15 тисяч гривень. І тепер лісничі можуть бачити, що відбувається на десятках гектарів лісу.

Володимир Родіон, головний лісничий державного підприємства:

- Ефективність дуже велика. Встигаємо вчасно загорання побачити. Навіть невеличке загорання вже видно по монітору і вчасно загасити. Раніше у вихідні дні чергувало до п'яти чоловік. Зараз 2 чоловіка вже звільнилось. Залишився оператор і шофер пожежної машини.

Правда, похвалитися таким ноу-хау можуть тільки шість районів області. Наважуються їх придбати лише лісгоспи-мільйонери. Техніку встановлюють на пожежну каланчу заввишки 40 метрів. Виводять картинку на екран. Відстежує ситуацію черговий. Таким чином, економлять час і гроші.

Віталій Пащук, лісничий:

- Вона працює, весь час іде по колу. В робочому режимі. Тільки сидить оператор біля неї і весь час дивиться. Але в разі, якщо побачить дим, тоді вона зупиняється і наводить він на те місце, де побачив дим. І вже зближуємо, чи далі робимо, і оприділяємо місце, де саме горить.

Черговий Іван Макарчук переконався у користі новинки на собі. Раніше, аби вчасно побачити займання, він неодноразово підіймався на вежу. Доки був молодим, робив це вправно. Але коли літа дали ся знати, відчув утому, біль в руках. Інша річ - спостереження з екрану.

Іван Макарчук, інженер лісгоспу:

- На добу попадало, що разів 40-50 лазили. Може, й більше, як яка погода стоїть.

- Втомлювалися?

- Мусимо втомитися, а зараз не так. Сидимо, дивимося на екран. Зараз легше нам.

І здоров'ю користь, і неабияка економія коштів, додають захисники гаїв. Ще позаторік у статті річних видатків лісгоспів обов'язково закладали кошти на паливно-мастильні матеріали. Адже пильнувати лісові насадження вантажна спецавтівка виїздила двічі на добу. Тепер стоїть у боксі. Естафету перейняли новітні технології. До кінця року в лісах області встановлять 17 таких от всевидячих очей.

Олександр Стернічук, Інна Суховерхова, Волинська область, НТН.