Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 грудня 2009, 12:16 Пожежі
Погорів циганський табір у Дніпропетровську
Погорів циганський табір у Дніпропетровську

Для ромів вона - неначе Ромул для римлян. У таборі за головну. Лише вона може спілкуватися з журналістами. Світлана вже п'ять років живе в Києві. Її родина разом з одноплеменцями приїхала до столиці із Закарпаття. Оселилися в передмісті - біля звалища.

Вутла хатка - це саморобна хижа з картону і фанери. Буда, як називають її роми. Два на три метри. Всередині саморобна піч для приготування їжі й обігріву, а також кілька ліжок.

Проте біля входу шикуються вкриті лепом циганчата. Малеча боронить вхід до халупки. Ми зуміли розгледіти всередині стоси заяложених каструль. Це після обіду, чи це так завжди? Роми кажуть, що облаштовувати побут не мають часу. Цілоденно працюють: родини великі, тож треба годувати.

Світлана, постраждала:

- Торгували м’ячиками, розами торгували. Виручали гривнів сто - на їду!

Гігієна табірникам і не снилася. Нам доводиться постійно дивитися під ноги, аби, як той казав, не вскочити в якусь халепу. Нечистоти викидають просто на вулицю. Вигрібна яма переповнена.

Світлана, постраждала:

- Митися… У кожного були бочечки, воду собі напускали. То все погоріло.

Нині в таборі розпач. Приблизно опівдні поселенців розворохобила пожежа. Ніхто не постраждав. Проте дев'ять із п'ятнадцяти хиж знищив вогонь. Тут і досі дим валує.

Віталій Острянко, заступник керівника Дніпровського РУ МНС у м. Києві:

- Оскільки вони маленьких розмірів і практично один біля одного знаходяться. Буквально за вітром загорілися всі.

Чому зайнялося - цигани кажуть, хижі запалили наркомани, біля табору їх повно. Пожежники ж упевнені, що роми самі винні, не треба було багаття в хатині розкладати.

Віталій Острянко Заступник керівника Дніпровського РУ МНС у м. Києві:

- В цих тимчасових спорудах навіть і пічного опалення там не було. Там просто горіло багаття посередині, щоб обігрівалося навкруги. Щоб дим виходив через дірку так званої стелі.

Порпаються в попелі, аби знайти хоч якусь уцілілу шматину. Працюють усі, різної статі й віку. Діти вишукують метал. Жінки переносять скарб до автомобілю, а чоловіки вантажать: планують здати на брухт. Гроші потрібні.

Дмитро Ільчук, Аркадій Моос. НТН.