Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 листопада 2009, 11:40 Пожежі
В Одесі вогонь пошкодив архітектурний шедевр
В Одесі вогонь пошкодив архітектурний шедевр

Вогонь пошкодив архітектурний шедевр Одеси – будинок Руссова, більше відомий як аптека Гаєвського. Пам’ятку архітектури давно мали реконструювати, тепер її доведеться відбудовувати. Чому виникла пожежа – з'ясовували наші кореспонденти.

Зайнялося в будинку Руссова, що на Садовій – о восьмій вечора. За свідченнями самовидців, вогонь спалахнув на четвертому поверсі, одразу у кількох місцях. Згодом палало так, що сяйво в середмісті було видно зусібіч!

Віктор Губай, керівник управління ГУ МНС в Одеській області:

- Люди там не находились, он примыкает к жилому фонду, где проживали люди и так дальше. Если бы данный пожар имел распространение, то бы пострадало практически полквартала в этом районе.

Під час пожежі від будинку відпали частини стін і архітектурні елементи, обвалилися мАківка історичної пам'ятки й частково - дах. Мешканці прилеглого флігеля, розповідають: злякалися, коли відчули дим. Не встигли прихопити з собою навіть найпотрібнішого.

Світлана Саєнко, мешканка м. Одеси:

- То, что я ухватила это детскую теплую одежду. - А документы? – Я не знаю, я какой-то кулек, файлы какие-то схватила с ящиком.

Сергій, будівельник:

- Я просто вышел посмотреть что горит, где горит. А это наш дом горит. И там остались документы, все там осталось.

В аварійному стані будинок Руссова - або, як його ще називають - аптека Гаєвського - був продовж усього минулого століття. Квартири давно викупила компанія, що планувала реставрацію. Та через брак грошей робіт так і не розпочала. Припущення щодо підпалу історичної пам'ятки перевірять фахівці.

Віктор Губай, керівник управління ГУ МНС в Одеській області:

- Я так понимаю, что будет констатация факта о занесении источника извне. То есть был это поджог - не поджог, допустим, это уже есть определенные структуры, которые придут к этому заключению.

Пожежі в одеських пам’ятках архітектури – не рідкість. За 5 останніх років у середмісті згоріли морський музей, філармонія і прокуратура.

З Одеси – Оксана Піднебесна, Влад Величко, НТН.