Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 жовтня 2009, 11:57 Пожежі
У Київській обл. горить торф одразу в декількох місцях. Подробиці
У Київській обл. горить торф одразу в декількох місцях. Подробиці

У Київській області не можуть упоратися з вогнем. Пожежники беруть воду з природних джерел, бо в машинах її не вистачає.

Село, наче привид. На відстані кількох кілометрів його не видно. Вже кілька тижнів тутешні мешканці живуть в диму. Горить торф

Ольга, мешканка села Галинки: «Дышать нечем! Этот запах идет страшнее атомной войны».

Хата пані Ольги в селі - крайня. Коли почалася пожежа, на порятунок поля побігла першою.

Ольга, мешканка села Галинки: «Все бабушки разъехались, а я пошла тушить. Вот кофточка, я сняла ее и начала тушить. Ну, кофта теперь в дырах, кто заплатит за нее?»

Однієї пожежної цистерни вистачає, від сили, на квадратний метр підпаленого торфу. Щоб загасити все поле – пожежники жертвують місцевим ставком.

Петро Булова, заступник керівника управління ГУ МНС України в Київській області: «Воду берем з озера від кооператива. Шкода, але як краще воду віддати, ніж дихати димом».

Пан Василь пожежникам не вірить. Каже – так тільки озеро переведуть. Адже торф – по-суті, рештки рослин, що в болотяних умовах не встигають розкластися. А отже залягає джерело пожежі під землею. Щоб його дістатися, потрібен екскаватор.

Василь, мешканець села Галинки: «Здєсь вода, дождь іде. Сутки йде, 10 сантиметрів земля промокне, а остальне де? А торф то внизу находиться. Воно горіти довго буде».

Немає екскаваторів, але є лопати. Тутешні пожежники мозолів на руках не бояться, беруть ініціативою.

Костянтин Пляцок, помічник керівника зміни рятувальників: «Працювати лопатами дуже складно. Складно піддається копання. Але прокладаєм магістральні лінії і тушимо. Магістральні лінії – це лінії, які ведуть від насосної станції до розгару».

Побачити торф’яну пожежу на початковому етапі складно, кажуть рятувальники.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ МНС України в Київській області: «Може горіти зсередини. Розгорається пожежа тільки тоді, коли вже прогари існують в тих місцях, де вогонь виходить на зовні».

Це не рідкість, коли горить торф. Цими днями лише в Київській області кілька таких місць. Винні в таких пожежах, здебільшого, люди.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ МНС України в Київській області: «Це самовільне випалювання трави, сміття. Також у ліси, на поля виходять мисливці, рибалки, і необхідно лише кинути недопалок, щоб було возгорання». //Борис Сачалко, Кирило Коротких, НТН