Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 вересня 2009, 13:42 Пожежі
На Рівненщині горять торфовища: місцеві мешканці вже місяць дихають токсичним димом
На Рівненщині горять торфовища: місцеві мешканці вже місяць дихають токсичним димом

У селі Чудниці Гощанського району, місцеві мешканці вже місяць дихають токсичним і ядучим димом. Кажуть, уже стомилися звертатися по допомогу до різних інстанцій. Ніхто не може зарадити. Розводять руками й місцеві МНС-івці.

У Чудниці не пригадують таких пожеж. Стверджують - торф горить у них вперше.

Тетяна, мешканка села Чудниці: «Перший раз. В нас ніколи не горіло. Це перший раз горить у нас торфовища. Це як старі люди говорять. Місяць уже горять, тліють. В хатах диму повно, дихать немає чим. Тут таке, що страшно і ходить, коров на випас гнать, може і провалитися».

Надія, мешканка села Чудниці: «У мене в хаті дуже чути дим. Вікна всі закриті, а в хаті не виносімо. Ну і страшно, бо це ж може бути біда. Це ж провал. Ну, скільки, уже місяць часу воно вже тліє. І весь час дим іде. А в хатах не виносімо».

Селяни говорять, що на ліквідацію торфових пожеж приїжджали МНС-ники, але зарадити не змогли. А вночі, кажуть, добре видно, як палає вогонь.

Олександр, мешканець села Чудниці: «Я їх то не бачив, але мені розказували, ті люди які бачили, що вони приїхали і сказали, що ми тут нічого не вдіємо. А я знаю, шо можна вдіяти: обкопати кругом оте згарище, шо горить і заливать водою, бо вони сказали, що в них коштів немає. Голова сільради сказав – хто за це буде платити. І на тому ділу кінець».

Алла Скомаровська, старший інспектор ГУ МНС у Рівненській області: «Позавчора виїжджали підрозділи МНС і локалізували пожежу. Але торф має таку здатність тліти постійно – тому така ситуація. Місцева адміністрація разом з райвідділом ГУ МНС засідають і вирішують, які сили та засоби будуть задіяні на торфополях. Ну і місцеве населення сподівається на дощ».

Хоч в МНС і стверджують, що загрози від торфових пожеж для села немає, селяни наполохані. І це не дивно, адже люди буквально задихаються від диму. // Тетяна Корпусова, Дмитро Шамшин, Рівненська область, НТН