Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 вересня 2009, 12:15 Пожежі
На Волині зайнялося торф’яне поле
На Волині зайнялося торф’яне поле

Осередок вогню заливали водою, та загасити змогли тільки за 5 годин - на заваді стала спека. Спричинили лихо безконтрольні селянські багаття.

Урочище Запуст в полоні вогню не вперше. Цій місцині вистачає іскри, щоби спалахнуло все довкола. Якщо 3 дні тому тут «похазяйнували» відпочивальники, то тепер - місцеві селяни. Після покосу вони традиційно спалюють стерню, але за процесом пильнують коли-не-коли.

Місцевий селянин: «Ви до цього часу говорите, що не знали, що забороняється спалювати. Хоча спалювати не можна вже не один рік і так далі. - Я і не спалюю, я ніколи не спалював. А цього року в мене ніхто його не забрав. - Проводилася профілактична співбесіда, говорилося, а ви надалі тим самим займаєтеся. - Я ж такого не робив… - Так, пішли».

Штраф Михайло Семенюк таки заплатить, а ось хто відновлюватиме вигорілий гектар торф’яного поля, невідомо. Кажуть, якби не швидкі та злагоджені дії аграріїв та вогнеборців, полум’я могло перекинутися на хати. Тоді б приборкувати вогонь довелося кілька діб.

Володимир Багнюк, керівник Камінь-Каширського РВ МНС: «З криком душі хочу звернутися до всіх жителів району, дотримуйтеся елементарних правил пожежної безпеки в лісах, торфовищах. Тому що це завдає великих матеріальних збитків, а для працівників МНС - позаурочний час роботи».

Тліючий ґрунт залили водою, пізніше його обов’язково оборюватимуть. Якщо цього не зробити, торф може зайнятися вдруге. Тоді все вигорить на 1,5-2 метри в глибину й утворяться порожнини. Ходити такою місциною буде небезпечно.

Ризиком супроводжується й гасіння торф’яних пожеж. Адже в епіцентрі лиха велика концентрація диму, і надихавшись його надміру, людина може потрапити на лікарняне ліжко.

Володимир Нестеров, помічник керівника ГУ МНС України у Волинській області: «Для ліквідації загорання торф’яника були залучені два пожежні автомобіля, населення в кількості десяти чоловік, матеріальні ресурси органів місцевої влади, а також майже 10 вогнеборців. Вони боролися з вогнем декілька днів і ось знову трапилося загорання в іншому місці, але знову в Камінь-Каширському районі. Розслідування обставин знову показало, що винуватцями загорання торф’яника стали місцеві мешканці».

Як віднадити селян від спалювання стерні чи бадилля, рятувальники не знають. Кажуть, не допомагають ні телевізійні, ні радіозвернення. Головне Управління МНС Волині розробило кольорові пам’ятки, та й на них люди зважають вкрай рідко.

Тим часом, з локалізацією займань торф’яників в районі робота рятувальників не припиниться. Ще два дні вони нестимуть варту та стежитимуть за небезпечними ґрунтами. //Олександр Стернічук, Інна Суховерхова, Волинська область, НТН