Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 липня 2009, 11:14 Пожежі
Нехтування правилами призвело до біди: вибухнув газ, згорів сарай
Нехтування правилами призвело до біди: вибухнув газ, згорів сарай

Опівдні до чергової частини МНС зателефонував схвильований чоловік і повідомив, що горить його хлів.

Тетяна Устимович, інспекторка Бориспільського РУ МНС: «Коли виїхали ми на місце, весь сарай був у полум’ї. Все, що ми постаралися зробить – це одбити пожежу від окремо стоячих сараїв, щоб спасти другим людям ці сараї. Біля години тушили. Два рази заправлялися водою наші хлопці».

Біля охопленої полум’ям дерев’яної будівлі бігав її господар і відчайдушно розмахував обпеченими руками. Він лише встиг повідомити рятувальників, що зайнялося через вибух газового балона. І знепритомнів.

Василь Волошин, завідувач опікового відділу Київської обласної лікарні: «Опечені у нього були обличчя і дві руки. Права рука більше постраждала, але опіки досить-таки глибокі… На сьогодні його стан відносно задовільний».

«Свідку» вдалося поспілкуватися з постраждалим. Чоловік ще й досі не оговтався від пережитого. Згадує, як намислив полагодити газовий балон. Застосував вже колись випробуваний метод – перекачати газ в іншу ємкість.

Григорій Остапенко, постраждалий: «Температура до 40 градусів була і тиск дуже великий у балонах. Не видержав шланг, простий шланг. Долі секунди. Скоріше всього, коли зірвало шланга, хомут дав іскру і воспламенилось».

Зрештою згоріли хлів, десяток курей, свиня з поросятами, та й сам господар заледве вцілів. Згідно з правилами користування газовими приладами, чоловік не мав права самостійно ні ремонтувати, ні міняти балона.

Валерій Ненюк, старший інспектор ГУ МНС України в Київській області: «Заміну балонів із порожнього на повний ємністю 50 літрів повинен проводити відповідний працівник газової служби. Якщо балон до 27 літрів, то відповідно може проводити власник цього, який пройшов інструктаж з правил експлуатації даних установок».

Більшість сусідів постраждалого бориспільця про такі правила навіть не чула. Люди кажуть, експериментів із перекачуванням газу не роблять, а от міняють балони на кухнях тільки власноруч. Мовляв, правила правилами, а життя життям.

Михайло, мешканець Борисполя: «Одкрутив, подививсь прокладку. Єслі погана – ставлю нову. Потім обмилюю милом. Єслі пропускає – мило здувається. Ніколи спичкою не користуюся».

Андрій Герко, Ігор Молчанов, НТН