Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 липня 2009, 12:11 Пожежі
Кульова блискавка влучила одразу в два будинки на Львівщині
Кульова блискавка влучила одразу в два будинки на Львівщині

У селі Водниках такого ще не бачили. Сліпуче світло, яке рухається – це все, що можуть сказати про побачене під час грози. Хату пані Ольги вогняна куля лише зачепила ззовні, і полетіла до сусідів.

Ольга Кіфа, свідок: «Світло, таке страшне світло було в кухні і в ванні, що ми думали що то в хаті щось горить. А чоловік вибігає і каже: мене током по ногах – він вибіг з ванни, знаєте то мокре ще, він настільки перелякався».

Сусідам кульова блискавка наробила лиха – майже повністю зруйнувала господарську будівлю. Селяни ледве встигли вивести худобу.

Ігор Газдун, свідок: «І між дахом і стінкою проникнула в середину і розповсюдилася по всьому приміщенню. І буквально через кілька секунд почалася миттєво пожежа, практично з вибухом».

Блискавка влучила в будівлю приблизно опівночі. Вогнеборцям довелося гасити пожежу п’ять годин. Кульова блискавка дуже небезпечна. Якщо вже залетіла до приміщення, то є лиш один вихід – завмерти.

Павло Василенко, керівник Центру пропаганди ГУ МНС у Львівській області: «В даному випадку треба уникати різких рухів, бажано не ворушитися. Взагалі під час зливи коли ідуть блискавиці бажано вимикати всі прилади, всі споживачі електроенергії, вимикати мобільні телефони».

А ще рятувальники радять під час грози щільно закривати вікна та двері. Саме в ці отвори полюбляє залітати кульова блискавиця.

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львівська область, НТН.