Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 липня 2009, 17:09 Пожежі
На Сумщині згоріла дерев‘яна Свято-Покровська церква
На Сумщині згоріла дерев‘яна Свято-Покровська церква

Мефодій, єпископ Сумський і Охтирський УПЦ КП: «Ой, це чудесний був храм, один з кращих храмів Сумщини. Його леліяли люди, шосткинці. Так його любили, що кожна ікона на стіні була прикрашена іншим вишиваним рушником. І настільки зі смаком було все підібрано, що люди ходили просто подивитися на красу цього храму».

Єпископ розповідає про красень-храм у минулому часі, хоча ззовні той неначе щойно збудований. От тільки справні дерев`яні стіни обрамовують згарище. Полум’я охопило церкву близько третьої ночі. Споруда вигорала зсередини – колоди будівельники обробили вогнетривкою речовиною.

Віра Зашквара, староста громади Старо-Покровської церкви: «Це просфори, які були приготовані для того, щоб ми прослужили службу Божу. Але бачите, вони всі погоріли. Є просфори за здравіє, а є за упокій».

Десяток просфор та обпалена ікона Покровської Божої матері – все, що залишилося від багатого церковного начиння. Храм звели 2005 року і прихожани встигли зібрати тут більше трьох десятків старовинних козацьких ікон.

Віталій, мешканець м. Шостки: «У меня впечатление, что это был поджег. Кто-то что-то вбросил внутрь и был поджег».

Парафіяни кажуть, перший у місті храм Київського патріархату вже двічі намагалися підпалити. Кому муляв око, не знають. Від духовенства теж – жодних звинувачень. Душпастирі жалкують лише, що так і не вдалося потоваришували з сусідами з московського табору.

Мефодій: «І на каждій проповіді навіть кажуть - туди не ходіть, бо це не канонічні, не благодатні. Але ж це не по-божому. – А погрози були з їх боку? – Священик постійно жалівся».

Метрів за сто від Свято-Покровської церкви зростає ще одна – Миколаївська, Московського патріархату. Дужі хлопці викладають цегляні стіні. Настоятель, кажуть, поїхав, а коли повернеться – хтозна. Причину лиха в його сусідів з’ясують за кілька днів, упевнені правоохоронці.

Тетяна Міняйло, помічник керівника Шосткинського МВ міліції: «На сегодняшний момент создана усиленная следственно-оперативная группа по выяснению обстоятельств происшествия. Назначен ряд экспертиз, по результатам которых мы будем решать, что же там произошло. Сейчас уголовное дело не возбуждено».

Святослав Рева, інспектор Шосткинського РВ МНС у Сумській області: «Причин сейчас несколько. Это возможное самовоспламенение вещей, которые хранились там – масла для кадил, свечей, ладанок. Неосторожное обращение с огнем неустановленного лица. Также есть версия о подпале, но рано сейчас делать какие-либо заявление. Работает следственная комиссия».

Свято-Покровську церкву розберуть аж до підмурків. А на вцілілому фундаменті прихожани мріють звести новий храм. Кам‘яний.

Оксана Москаленко, Олександр Федчун, Сумщина, НТН.