Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 червня 2009, 09:57 Пожежі
У заповіднику «Асканія-Нова» вигоріло близько 230 гектарів степу
У заповіднику «Асканія-Нова» вигоріло близько 230 гектарів степу

Про те, що горить степ, повідомили туристи. Вогонь помітили о третій годині дня. Заповідну зону рятували 7 пожежних машин, та приборкувати полум’я заважав сильний поривчастий вітер.

Олег Фурса, заступник керівника Чаплинського РВ МНС: «Взагалі такі пожежі так швидко не гасяться, тому що територія біосферного заповідника має великі розміри. На цій дільниці, наприклад, загальна площа 2100 гектарів».

За попередніми підрахунками, вогонь завдав збитків на 2 мільйони гривень. Вигоріло 230 гектарів дикого степу, де чимало рослин занесено до Червоної книги. Припускають, що зайнялося від недокурка, викинутого з високої машини, адже суха трава спалахнула приблизно за 25 метрів від дороги.

Віктор Гавриленко, директор заповідника «Асканії-Нової»: «Звичайно тут єсть рослини, які рідкісні, занесені до Червоної книги України, але ми зараз не застосовували плуг, причому це робилося навмисно, тому що після плугу степ відновлюється значно довше, ніж після пожежі».

Співробітники заповідника чергуватимуть на згорілій території близько тижня, адже з досвіду знають - вогонь ще може жевріти в норах гризунів і комашниках.

Олена Ваніна, Олена Маляренко, НТН