Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 травня 2009, 12:01 Пожежі
У Чернігівській обл. з минулого року сталося більше сорока підпалів
У Чернігівській обл. з минулого року сталося більше сорока підпалів

Кілька днів тому на цьому місці стояли копиці соломи. Тепер - свійська птиця порпається у теплому попелі. У селищі Замглаї маніяк-палій цього разу спалив 16 господарських споруд.

Ігор Кисель, керівник відділу Ріпкінского РВ МЧС в Чернігівській області: «Все находится их здесь имущество, люди коров держат. Погорело все, можно сказать, у людей».

Червоного півня почали підпускати ще у червні минулого року - в ніч на п’ятницю 13-го. Тоді невідомий спалив кілька хлівів. У вогні живцем згоріли чотири корови, кілька поросят, дехто втратив автівку чи мотоцикла. Серед місцевих одразу ж пішли чутки, що підпал не простий, що це жертвоприношення сатанистів.

Валентина, постраждала: «Стали иконами багать, так огонь пошел вгору – не стало на сарай кидаться».

Гостра сокира та свіже полінце. Микола Петрович - вправний тесля. Самотужки відновлює згоріле майно. На його думку, серед місцевих маніяка-палія шукати годі. Імовірно, це заїжджий психопат, який добре знає тутешню місцевість.

Михайло Миколайович, постраждалий: «Если поймаем, то, думаем, ему не поздоровится. Люди настолько обозлены, настолько нервная система у всех расшатана, что люди могут и сделать суицид ему».

У цієї жінки рік тому маніяк спалив автівку та велосипеда. В земному правосудді вона зневірилася. Її мрія - потрапити на телебачення, на прийом до відомого екстрасенса.

Постраждала: «Щоб узнать, хто це нам палить. – Від екстрасенсів? – Да! А що, на міліцію не сподіваєтеся? – Нє-є-є. Яка там міліція».

Правоохоронці порушили кримінальну справу тільки два тижні тому. Начебто до того часу підпалювач завдав незначних збитків. Байдуже, що більше 20-ти родин втратили майна на 250 тисяч гривень. Міліціянти кажуть, що невдовзі припинять сваволю полум’яра, але інформацією не діляться – таємниця слідства. Та й самі люди не сприяють розслідуванню.

Олег Жерняк, заступник керівника Ріпкінкського РВ міліції: «Пока на сегодняшний день люди не сильно хотят нам помочь. Местные жители зачастую боятся лишнее сказать. Жители должны быть более сдержаны в высказываниях, быть сдержаны эмоционально».

Селяни не сподіваються на провидіння чи міліцію і беруться самотужки боронити своє майно. Об’єднуються в дружини і щодня чергують біля хлівів. Але така єдність не перешкоджає взаємним підозрам та звинуваченням.

Олександр Красковський, Замглайський селищний голова: «В таких экстремальных ситуациях есть разные версии, есть разные подозрения. Потому каждое малейшее подозрительное слово или не то внимание, или не тот жест расценивается как угроза с боку этого человека».

Дружинники кажуть, упіймають палія - за себе не відповідають. Міліціянти ж стверджують, що самосуд виключений. І проводять з мешканцями профілактичні бесіди. Але очікуваних результатів це не приносить.

Валентина, постраждала: «Я если б побачила, що він би підійшов туди і щось би робив, то я б його зразу вбила. Без разговоров. А если б горело – я б его в огонь кинула».

Якщо лиходія затримають, від 3-ох до 15-ти років позбавлення волі йому забезпечено. Але по закону, затримати його можна тільки під час підпалу. Займання завжди трапляються на свята. Тож замглайці з нетерпінням та острахом чекають Дня Перемоги.

Дмитро Ільчук, Віталій Савенко, НТН