Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 січня 2009, 10:55 Пожежі
Винуватця пожежі знайшли! Але з недополка грошей не стягнеш...
Винуватця пожежі знайшли! Але з недополка грошей не стягнеш...

Спричинив лихо недокурок - його невідомі кинули посеред степу. А позаяк з недокурка грошей не стягнеш, ніхто нічого погорільцям не компенсуватиме. За приблизними ж підрахунками, в людей пропало добра на мільйон гривень.

Вогонь в селище Врубівське прийшов зі степу. Його помітили, коли горіла вже перша хата. А вже через кілька хвилин вогонь перекинувся на півсела.

Баба Марія каже, якби вогонь прийшов до неї вночі, то, напевне, згоріла б разом зі своєю хатою. А так, зачувши якийсь гамір, вискочила в чому була. Встигла прихопити лише собаку, а цуценята лишилися в хаті. Де й згоріли живцем, разом з усім бабиним майном.

Марія Мироненко, погорілець: «Я не вспіла нічого взять. Собаку одвьязала – шестеро було. П’ятеро влетіло в хату, а одна у ярок убігла. Та і жива, а ті в хату – думали гром, вони тоді біжать у хату. - Скільки собак погоріло? - П’ятеро».

Незважаючи на те, що від дня пожежі в селі минуло півроку, про погорільців ніхто й не згадує. Люди живуть, де кому доведеться. В цьому будинку на вулиці Чехова родина зимує на веранді, бо після вогню тут залишилися тільки стіни. Така ж ситуація і в сусідів.

Наталя Гібаленко, постраждала: «В поселковый совет обращались. Сказали, никакой помощи вам нет. Ездили в Лутугинскую райадминистрацию, сказали – вам ничего. Больше некуда».

Сільрада зарадити нічим не може. Говорять, село – на дотації, тому навіть по кількасот гривень дати не можуть. Була надія стягнути компенсацію з винуватців. Та позаяк винною стала недбалість, то й сподіватися більше ні на кого.

Тетяна Латош, врубівський селищний голова: «У нас совет дотационный, у нас на территории нет ни одного работающего предприятия. У нас бюджет был 370 тысяч годовых и 290 тысяч – это защищенные статьи. Поэтому ничего не могли выделить».

Наразі єдине, за чим жалкують селяни, що вигоріло лише 15 хат. Бо законодавство дозволяє надавати державну допомогу тільки тоді, коли постраждалих більше 51-го. У Врубівську ж постраждалими вважаються трохи більше трьох десятків селян. Тому на державу їм сподіватися не варто. Тож і надалі погорільці зимуватимуть у льохах та на верандах.

Євген Соломін, Микола Рижченко, Луганська область, НТН.