Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 травня 2015, 23:50 Бійки та насильство
В Одесі жорстоко побили ректора медуніверситету
В Одесі жорстоко побили ректора медуніверситету

Ректора Одеського медичного університету жорстоко побили битками на території навчального закладу. Врятували чоловіка студенти та викладачі, що кинулись на допомогу. Інцидент пов'язують з професійною діяльністю постраждалого.

На Валерія Запорожана напали на території  ВИШу, яким він керує вже 22 роки поспіль. Близько дев'ятої ранку ректор вийшов зі спорткомплексу. Поспілкувався на сходах з одним з викладачів та пішов у бік головного корпусу.

Вікторія, свідок:

- Валерий Николаевич уже пошел к себе в кабинет. А Станислав Михайлович еще что-то делал. И слышит крик. И вот когда он уже начал бежать сюда и кричать, то, естественно, он их спугнул. Поэтому они сразу побежали по лестнице.

Нападників було двоє. За словами постраждалого, йому назустріч сходинками піднімався чоловік років п'ятдесяти. Коли опинився за спиною - вихопив битку та вдарив по голові. Після кількох ударів шістдесятивосьмирічний науковець впав. Тоді підскочив й другий. Ректора лупцювали битками, поки студенти та викладачі не кинулися жертві на допомогу. Нападники втекли, а Валерія Запорожана у тяжкому стані відвезли до реанімації.

Владлена Дубініна, проректор Одеського національного медичного університету:

- Закрытая черепно-мозговая травма, ушиб головного мозга, многочисленные гематомы плеча, нижних конечностей. Сейчас разбираемся, какая катастрофа произошла в брюшной полости, потому что уже есть признаки повреждения внутренних органов.

Хто міг напасти на ректора - у ВИШі про це ні сном ні духом. Активісти ж вважають жорстоке побиття замовним, показовим катуванням. Два тижні тому Валерій Запорожан ініціював створення при Уряді комісії з розслідування фактів корупції у Медичній Академії наук України.

Дмитро Шерембей, громадський активіст:

- Те, кто заказывал это преступление, хотели, чтобы это было конкретно днем, чтобы это все видели и это было для всех уроком. Для кого? Кому сейчас в Академии Наук хотят закрыть рот? Да абсолютно всем, кто хочет выносить всю ту ложь, ту коррупцию, которая там происходит. Стоимость этого вопроса - больше 800 миллионов в год.

Проте наразі про замовний характер злочину правоохоронці не говорять. Поки що - розшукують зухвалих бійців.

Тетяна Хмельницька, співробітник Одеського МУ міліції:

- В настоящее время ведомости внесены в Единый реестр досудебных расследований по признакам статьи 296 УКУ - Хулиганство.

Залежно ж від стану здоров'я постраждалого кваліфікацію злочину можуть змінити.