Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 травня 2014, 20:37 Бійки та насильство
Як поводяться бойовики з українцями
Як поводяться бойовики з українцями

Повернення з пекла. Шестеро полонених: троє шахтарів з містечка Новогродівки на Донеччині та троє місцевих депутатів, побачили волю. Кілька днів тому їх викрали терористи. Один з бранців - гірник Олександр Вовк - прибув сьогодні до Києва на лікування. Він і розповів про те, як поводяться бойовики з українцями.

Величезні синці на обличчі, крововиливи, вибиті зуби та психологічна травма від пережитого - таким повернувся з полону гірник-пенсіонер Олександр Вовк.

- Пытки, угрозы, среди похитителей были лица чеченской национальности.

Викрали його четвертого травня в місті Новогродівці на Донеччині. До садиби підприємця і депутата місцевої ради Костянтина Мусейка вдерлися озброєні люди в балаклавах. Нічого не пояснюючи, вбили собаку, а господарю прострелили ногу.

Олександр Вовк, постраждалий:

- Произошло буквально метров тридцать от моего дома, я туда зашел на несколько минут и оказался в плену у боевиков. Заскочили с автоматами, со стрельбой, положили вниз лицом на землю, потом посадили в микроавтобус, который пренадлежал Мусейко, и отвезли в штаб донецкой нар. Республики, в донецкую обладминистрацию.

Там почалося найстрашніше. Спочатку полонених обікрали, а потім взялися нещадно лупцювати, не пояснюючи за що.

Олександр Вовк, постраждалий:

- Буквально с второго этажа положили лицом вниз и кинулись нас избивать, потом водили, тогда я и получил эти травмы, водили по разным кабинетам, пытались узнать, кто мы и что. Угрожали, слышал такое, что живым я не уйду, это не раз произносилось, грозились и убить, и покалечить.

Чоловік розповідає - йому дісталося не найбільше. Молодого хлопця-шахтаря терористи чомусь вважали за представника Правого сектору. Його просто катували.

Михайло Волинець, голова незалежної профспілки гірників:

- Боевики, экстремисты, они мстят шахтерам за то, что не поддерживают криминалитет, который сегодня копается на востоке. 

Побитий шахтар приїхав до Києва на лікування, адже на рідній Донеччині залишатися страшно. Тепер чоловік - пацієнт Київського Інституту нейрохірургії.

Віталій Цимбалюк, лікар київського інституту нейрохірургії:

- Множественные повреждения головы, лица, предварительный диагноз - сострясение головного мозга, головы, лица, уточнять будем, потому что такой диагноз очков бывает очень часто при переломе основания черепа.

Олександр Вовк пробуде в лікарні щонайменше три тижні. Проте, більше чоловік тривожиться за тих українців, які й досі в полоні в бойовиків. А таких - кілька десятків. 

- Я обыкновенный шахтер-пенсионер, я не понимаю, за что со мной так обошлися? Я хочу обратиться к Владимиру Путину: ему не стыдно, что под флагами РФ бьют украинских граждан, калечат?