Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 квітня 2014, 21:43 Бійки та насильство
Криваве протистояння у Харкові
Криваве протистояння у Харкові

Щонайменше півсотні людей постраждали в неділю в масових сутичках у Харкові. Міліція не втримала кордону між двома мітинґами - проросійським і за цілісність України. Обидва були масштабні, в кожному взяли участь кілька тисяч людей. Озброєні битками "георгіївські стрічки" напали на Євромайдан, коли акція вже закінчилася і люди розходилися. Побивши опонентів, сепаратисти рушили на штурм міської ради.

"Георгіївські стрічки" наздогнали Євромайдан на східцях метрополітену. Беззбройних людей били палицями гуртом - по десятку агресорів на кожного.

Володимир Яковенко, постраждалий:

- Образовалась давка, и в этот момент эти люди, с георгиевскими лентами, стали забрасывать нас камнями, палками. Получил сзади удар по голове и упал на спину. Дальше несколько раз ударили ногой, и эти люди пошли дальше, погнали толпу дальше, на платформу метро.

У Володимира - розбита голова. Він розповідає: від розлюченого натовпу його врятував чоловік - також з георгіївською стрічкою. Але - з відкритим обличчям і без битки. Таких, як Володимир, у лікарні швидкої допомоги на ранок понеділка залишилося семеро. Серед них - троє міліціянтів. 

Світлана Горбунова-Рубан, заступник Харківського міського голови:

- На сегодняшний день в реанимации нет ни одного человека. Из 8 госпитализированных один уже выписался, осталось семеро. 3 человека - в состоянии средней тяжести. Остальные - в удовлетворительном. Все травмы в основном черепно-мозговые.

Міліція намагалася зупинити бійку, проте людей у формі було значно менше, тож тільки й змогли, що завадити натовпу лінчувати переможених євромаданівців.

- Все, тихо!

- Пусть уезжают из Харькова, твари! Расскажи людям, откуда приехал убивать?

Розлючена юрма побиттям активістів Євромайдану не задовільнилась і рушила містом - шукати пригод. Цього разу - подалися до міськради. В гості до Генадія Кернеса повстанці ще не приходили жодного разу. На подвір'я мерії натовп заходить спочатку несміливо. Та коли не зустрів опору міліції - діє рішучіше. Викликає на переговори міського голову. Він запрошує лідерів до себе. І, за результатами зустрічі, перераховує людям поступки, на які погодився.

Генадій Кернес, Харківський міський голова:

- Я готов помогать людям, которых задержали во время штурма областной администрации с точки зрения юридической помощи. В рамках, подчеркиваю, действующего законодательства. Следующее. Я готов оказать помощь, чтобы у вас было место, где вы будете проводить свои митинги - на площади Свободы.

Серед іншого, міський голова Харкова обіцяє добиватися повернення в ефір російських каналів, бо місцевій та українській пресі сепаратисти не довіряють: мовляв, ті спотворюють дійсність. Та головне - Генадій Кернес виголошує, що має намір вимагати негайного призначення референдуму з питанням про державний устрій України.