Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 квітня 2014, 21:43 Бійки та насильство
Криваве протистояння у Харкові
Криваве протистояння у Харкові

Масові заворушення спалахнули з новою силою в Харкові. Після недільного штурму адмінбудівель та розгону євромайданівців, сьогодні проросійські мітинґарі продовжують хазяйнувати у приміщенні облдержадміністрації. А вдень влаштували криваве зачищення площі в середмісті, де зібралися українськи патріоти. Вже відомо про смерть 77-річного чоловіка.

Так багатотисячний проросійський натовп, що зібрався в центрі Харкова в неділю, знущається з євромайданівців. Все було мирно, поки хтось із молодиків із георгіївськими стрічками не крикнув, що серед опонентів є представники правого сектору. За мить кількадесят патріотів оточила агресивна юрма. Почали бити людей, випустити їх зголосилися, лише коли ті стали на коліна. А вже за кілька годин сепаратисти кинулися до обласної держадміністрації.

Відтіснивши правоохоронців, натовп штурмує обласну держадміністрацію. Сценарій відомий: прорвати міліційний кордон, захопити будівлю, встановити російського прапора.

На ранок облдержадміністрація - під контролем заколотників. Щоправда, прапор на даху - державний, і установа працює. Повстанці оголошують свої вимоги: амністувати тих, проти кого розпочаті кримінальні провадження за сепаратизм, призначити референдум, та викликають депутатів облради - звітувати перед народом. Тим часом навпроти, на площі, збираються патріотично налаштовані харків'яни. Тут - державні прапори, лунає гімн України. Вряди-годи обидва табори влаштовують своєрідне перегукування.

Тим часом всередині будівлі ОДА кілька годин тривають перемови влади, правоохоронних органів та проросійських мітинґарів. Ось - один з них, незадоволений результатами зустрічі.

Представник протестувальників:

- Меня зовут Спартак, я представляю активистов, которые находятся внизу, на первом этаже. Мнение активистов выслушано не было…

Генадій Кернес, Харківський міський голова:

- Одни говорят - за референдум. Другие требуют других санкций. Спрашивают, на каком основании власть - легитимная, нелигитимная.

За результатами перемов мер Харкова категорично заявляє: референдуму не буде. Мовляв, це суперечить чинному законодавству.

Генадій Кернес, Харківський міський голова:

- Харьков-город - неотъемлемая часть Украины. И я им это объяснил вслух. Что никаких референдумов ни на какие сепаратистские темы (конкретно то, что связано с Харьковским городским советом) - не будет! Следующее. Я пообещал представителям митингующих, что для них будут созданы условия для выражения своих позиций.

Результатами зустрічі невдоволені обидві сторони. Влада - бо не побачила конструктиву й готовності домовлятися. Повстанці - бо не отримали згоди виконати їхні вимоги. Розлючені провалом переговорів, сепаратисти вирішили зірвати злість на ідеологічних опонентах. Їх менше, вони беззбройні, серед них багато дівчат і жінок. Кривавий розгін українського мітинґу тривав кілька хвилин. Агресори назвали це - "зачистити площу". Вже відомо про загибель сімдесятисемирічного чоловіка. У нього стався серцевий напад. Пенсіонер помер у машині швидкої допомоги. За офіційною інформацією, за добу в лікарні Харкова потрапили 34-ро людей. Скільки побитих не зверталися по медичну допомогу - невідомо.