Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 березня 2014, 21:37 Бійки та насильство
Хто й навіщо викрадав активістів та журналістів у Криму
Хто й навіщо викрадав активістів та журналістів у Криму

Зникнення зі щасливим фіналом! У Криму звільнили п'ятьох активістів і журналістів, які пробули в полоні три доби. Бранців били, залякували й пограбували. Хто тримав людей і як вони почуваються нині - дивіться в наступному сюжеті.

Перепускний пункт Турецький вал неподалік Армянська на Херсонщині. Його контролюють представники так званої кримської самооборони. Перевіряють усіх, хто рухається в бік автономії.

- Я просто не понимаю, с какой целью вы досмотр проводите.

- Нам надо досмотреть, мы вас досматриваем. Багажник открываем.

- Он открыт.

Так само спецпризначенці обшукували й ці дві машини: позашляховика, в якому в Крим їхало троє - журналісти й водій, і Ситроєна - з двома активістками Автомайдану. На КПП зв'язок з ними урвався. Три доби рідні не мали про зниклих жодної інформації. І ось напередодні усіх п'ятьох відпустили.

Катерина Рахно, дружина викраденого:

- Сегодня в 6 утра Женя приехал, состояние у него не очень эмоционально хорошее, он эмоционально возбужден, немного не в себе, сейчас он дома отдыхает.

Про події цих днів розповідає Катерина Рахно зі слів чоловіка. Він віз своєю автівкою журналістів до Криму. Каже - чому їх затримали - й досі не втямить.

Катерина Рахно, дружина викраденого:

- Когда нашли свидетельство "Пресса", когда нашли фотокамеры, плюс сама машина заитересовала, вот так все вместе.

Хто були ці люди, звільнені лише припускають. Але розмовляли кривдники з російським акцентом. 

- Знаю ,что это была самооборона Крыма, казачки вот эти вот.

Вороже чоловіки сприймали всю інформацію стосовно Майдану - каже мати затриманої журналістки Олени Максименко.

Марина Максименко, мати викраденої:

- Пытались выяснить у нее на допросе этот вопрос - сколько вам платят, признайтесь, что вы писали заказные статьи, явно всю информацию из инета, что могли уточнили.

Також збурило представників так званої кримської самооборони татуйовання іншої активістки Автомайдану з написом "Небесна сотня". З усіх бранців знущалися й морально, й фізично. Чоловіків били.

Катерина Рахно, дружина викраденого:

- Была сережка в ухе, вот здесь, в хряще, ее вырвали, очень жестоко, сказав, что он гей, у него есть на голове след от удара прикладом на голове.

Жінок принижували.

- Лена сказала, что девочек ставили на колени со связанными руками, обзывали.

На одному місці заручників не тримали - розповідають родичі. Возили до Севастополя. Там кинули на якусь гауптвахту.

Марина Максименко, мати викраденої:

- Когда из содержали в Севастополе, вообщем-то условия были неплохие, они были каждый в одиночной камере, Лена говорит, что их кормили, даже давали кофе и шоколад.

Катерина Рахно, дружина викраденого:

- Их кормили 3 раза в день, очень четко и хорошо кормили - и борщ, и сало, сало постоянно давали.

А потім відвезли знову на КПП біля Армянська й… відпустили. До Києва більшість дісталася своїм транспортом. Двоє активісток Автомайдану ще прямують до столиці. Зв'язатися з ними неможливо - телефони розряджені. Рідні поки теж оговтуються від пережитого шоку, але забувати усе наміру не мають. Тепер - зніматимуть побиття.