Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 березня 2014, 22:42 Бійки та насильство
Донецька міліція налаштована рішуче
Донецька міліція налаштована рішуче

Вкотре закликали до соборності України в Донецьку. Мітинґ відбувся на центральній площі Леніна. Мирне зібрання намагалися зірвати проросійські налаштовані протестувальники. Для цього використали яйця й кулаки. За останні 24 години тричі міняли прапора над Донецькою облдержадміністрацією. Натепер затримано 70 протестувальників, 7-ро людей постраждали в сутичках.

Події в Донецьку нагадають дитячу гру - зірницю. 5 березня. 16-година, Жовтнева площа біля облдержадміністрації. Прибічники приєднання до Росії мітинґують. Люди розлючені - вранці їх вивели з будівлі через вибухівку, а повернутися не дали. Тож, швидко домовляються, щоб знову йти на штурм.

- Мы хотим зайти в свое здание. Здание народу принадлежит. Было назначено губернатором, что он будет принимать сегодня. Люди пришли на прием. Придумали какую-то бомбу.

Та замість зустрічі з керівником області протестувальники влаштували погром. І щоразу, коли бачать камеру, вимагають показати їх, аби глядачі почули правду. Виконуємо бажання.

Лілія, протестувальниця:

- Я хочу, чтобы нас услышали, наши регионы были представлены в Раде. Посмотрите: там только киевляне и Западная Украина, нас не слышат, о нас вытирают ноги. Нас оцепили, весь Донецк, сюда людей не пускают, в данный момент. Я прошла еле-еле. И пришла сказать свое слово, увидеть это все своими глазами. Попробуйте только не покажите!

На годиннику 18-та. Площа Леніна. Тут гуртуються прихильники української соборності.

- Я сюда пришла, чтобы побыть со своим народом, со своим городом, со своей страной. Я хочу жить в Украине. Я родилась в Украине, поэтому я здесь.

За кілька хвилин до них приходять проросійські налаштовані мітинґарі. Екс-керівник обласної міліції терміново організовує охорону громадського порядку.

Роман Романов, екс-керівник ГУ МВС України в Донецькій області:

- Это правда, что вы уходите в отставку?

- Это правда.

- Это личное решение?

- Это мое личное решение. Я считаю, что я с честью выполнил свой долг и поэтому, будучи на больничном, я сейчас здесь. В противном случае здесь могут быть какие-то проблемы. Я хочу завтра людям честно смотреть в глаза.

Під час мітинґу в людей з українськими прапорами летять яйця. По завершенні - супротивники кидаються з кулаками. Декого з площі вивозять воронками.

Максим Кіріндясов, керівник Донецького ГУ міліції:

- В настоящее время позиция милиции: если на предыдущих этапах мы все-таки расчитывали найти понимание и наши усилия были сосредоточены на переговорном процессе, то сейчас мы переводим эти события в правовое поле. Действие лиц прямо подподают под статью уголовного кодекса. Сейчас милиция получила четкий инструктаж. В рамках закона милиция будет приманять меры физического воздействия, на законних основаних задерживать правонарушителей.

Сергій Вендін, кореспондент:

- Це вчора на флагштоці висів російський прапор. Ближче до ранку міліціянти вивели усіх пікетувальників та звільнили будівлю. Нині облдержадміністрація під пильним контролем українських правоохоронців.

Загалом під час сутичок постраждали семеро людей, 70-х агресивно-налаштованих мітинґарів затримали. Схопили й самопроголошеного губернатора Павла Губарева. Коли до його квартири вдерлися 15-ро співробітників СБУ, крім господаря там була знімальна група російського телеканалу. На "народного губернатора" начепили кайданки. Проти Губарева розпочате кримінальне провадження за зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України. Зокрема, він під час мітинґу 3-го березня біля облдержадміністрації закликав Володимира Путіна ввести війська до Донецької області.