Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 березня 2012, 16:10 Бійки та насильство
На Волині циганська сім'я протягом декількох років експлуатувала людей
На Волині циганська сім'я протягом декількох років експлуатувала людей

Приголомшливі факти експлуатації людей викрили на Волині. Циганська родина кілька років наживалася на праці своїх земляків. Їх привозили під приводом працевлаштування, і змушували гарувати на смітнику. Люди збирали склотару, картон, метал, і отримували за це цигарки та шмат хліба. Про сучасне рабовласництво.

Від бараку невільників ця садиба на околиці промислового Нововолинська мало чим відрізняється. Вікон немає, підлоги теж, суцільна антисанітарія. Зате людей усередині повно. Ці кадри - оперативне знімання міліціянтів. Правоохоронці самі шоковані кількістю затриманих, що зовні скидаються на волоцюг.

Правоохоронець:

- На вихід, на вихід всі! Руки на стінку відразу! Далі, далі туди проходьте. Ще там є хтось?

Усі восьмеро бідолах - мешканці Закарпаття. На Волині опинилися, коли земляк пообіцяв їм роботу на цегельні. Та підприємством, куди потрапили люди, виявився звичайнісінький смітник.

Атілла, постраждалий:

- Де саме ти працюєш?

- На свалці.

- Де вона знаходиться?

- Тут, за 2 кілометри.

- Що ти там робиш?

- Збираю бачки, пляшки, папір.

Василь, постраждалий:

- Для чого ви збираєте його?

- Ну, щоби прокормитися.

- Що саме збираєте?

- Що попадає…

Більше визволені раби розповіли у слідчих кабінетах. Так стало відомо, що весь крам знайдений на звалищі, віддавали рабовласникові, який їх сюди привіз, натомість отримували цигарки, хліб, інколи горілку. Так жили не один рік.

Петро Шпига, керівник сектору УМВС у Волинській області:

- Підшуковували бідні родини, які були на грані, підробляли на ринках за 5 гривень. Привозили сюди, обіцяли їм нормальну роботу за 3 тисячі гривень на підприємстві, а коли привозили, відбиралися документи і ставили їх перед фактом, що будете працювати на сміттєзвалищі.

Хтозна скільки б ще тривала волинська одисея закарпатців, якби не випадок. Днями в хижі, де вони мешкали, сталася пожежа. Найбільше в ній постраждав 20-річний парубок, тож довелося викликати "швидку" і міліцію. Саме тоді правоохоронці й почали розплутувати справу.

Віталій Буз, співробітник сектору УМВС у Волинській області:

- За тією інформацією, якою ми володіємо, дані люди працювали повний світовий робочий день. З 8 ранку до 6 вечора. Вихідних у них не було, навіть не зважаючи на те, що дехто працював до 2 років. Працювали з понеділка по суботу. В неділю, незважаючи, що у нормальних людей вихідний, вони збирали дрова навколо помешкання.

За фактом трудової експлуатації порушили кримінальну справу. Троє членів родини рабовласників за ґратами. Міліцянти припускають, через їхні руки пройшло більше двох десятків осіб.