Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 серпня 2011, 17:13 Бійки та насильство
Троєщенське протистояння між забудовниками та місцевими мешканцями триває
Троєщенське протистояння між забудовниками та місцевими мешканцями триває

Війна за парк. У Києві чергова сутичка між мешканцями столиці й забудовниками перетворилася на криваву бійку. Кремезні охоронці будівництва застосували проти учасників мирного зібрання сльозогінний газ, потім почали жбурляти в людей каміння, а насамкінець вискочили з арматурою в руках.

Три роки забудовники намагаються звести на єдиному вільному місці на Троєщині кілька висоток і торговельний центр. Місцеві ж хочуть, аби на пустирі постав парк. Чергова спроба розпочати будівництво перетворилася на бійку між двома сотнями дужих молодиків, що охороняють металевого паркана, й кількома сотнями мешканців. Жителі району переконані: дозволів на спорудження немає.

Віталій Черняховський, координатор громадської організації:

- Не було узгодження із територіальною громадою, закінчився дозвіл на виконання робіт, договір оренди на земельну ділянку, немає правоустановчих документів.

Тож люди намагалися зламати паркана. Молодики зустріли їх газом.

Учасник сутички:

- Милиция, куда вы смотрите, они слезоточивый газ пустили. Милиция!!!

Утім, міліціянтів це не обходило. Вони спокійно спостерігали за дійством. Другий штурм огорожі був вдалим, але коли частина паркану впала, розпочалося криваве бойовище, як у 90-х - дужі охоронці пішли не місцевих з камінням та арматурою.

Свідок:

- Чоловіки з-за забору почали кидати палки, каміння. У дитини над кепкою пролетіло. Міліція захищає тих, хто кидає.

Охоронці били всіх, не розбираючись - швидко й жорстоко.

Тетяна Миколаївна, постраждала:

- Я захищала свою землю, так як на цю землю прийшли бандити. Замість збудувати зелену зону, за що ми боремось 20 років, хочуть хати побудувати.

Правоохоронець:

- Чому ви не втрутилися?

- Нам пізно повідомили.

Втручання міліціянтів було - вони стали буферною зоною між сторонами. Жодного братка з арматурою в руках чи камінням не затримали.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції в м. Києві:

- Вчора було затримано одного чоловіка, який перебував у стані алкогольного сп'яніння, і просто ліз у бійку, і закликав громадян порушувати законодавство.

Лише пізно ввечері представники влади закликали закопати сокиру війни.

Представник влади:

- Ми запросимо забудовників і місцевих жителів, і сядемо за стіл переговорів.

Микола Жариков - один з архітектурних батьків Троєщини, в минулому столітті планував цей район. Його обурюють наміри забудовників.

Микола Жариков, колишній головний архітектор м. Києва (1986-1992 рр.):

- Этот сквер - к нему примыкает большой жилой массив, и он в планах наших, когда мы разрабатывали и строили Троещину, был как зона отдыха. Сквер для людей. Там можно что-то - памятник, фонтан. Вот там они должны отдыхать, общаться. И никакого строительства там допустить нельзя.

Представники місцевої влади також твердять, що будівництво на цьому місці незаконне.

Андрій Гогуля, керівник відділу з упорядкування Деснянської РДА:

- Тут огородили територію, на якій будуть будувати будинок. Дозвіл на будівництво є, але він закінчився ще в 2010 році. Ордеру головного управління з благоустрою на розміщення паркану немає. Ми надали припис, щоб надали документи на розміщення цього паркану. В разі не надання нами буде демонтовано цей паркан.

Та мешканці району представникам столичної влади віри не ймуть. Двічі на громадських слуханнях казали "ні" будівництву. Проте в мерії не почули. Боронити свою територію мають намір самотужки, й погрожують забудовникам війною до останку.