Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 липня 2011, 15:53 Бійки та насильство
Чи може повторитися норвезька трагедія в Україні?
Чи може повторитися норвезька трагедія в Україні?

Вибухи ксенофобії стаються інколи і в Україні. Чи можуть вони призвести до таких кривавих наслідків, як у Норвегії? Відповідь на це питання шукали наші кореспонденти.

Норвегія - лідерка рейтинґу країн, де добре живеться. Перше місце посідала за розвитком економіки та суспільного добробуту. Друге - за безпекою та особистісною свободою. Тут поліція ходить без зброї, а до урядових будівель може зайти кожен охочий. Аж тут таке.

Спокій щасливої держави підірвав етнічний норвежець Андерс Беринґ Брейвік. Одинак, який вирощував на городі овочі, читав Кафку та Канта, грав у комп'ютерні ігри, за кілька годин вбив майже сотню людей.

Гейр Липпестад, адвокат:

- Він повністю зізнався у скоєному. Його дії були жорстокими, але, на його думку, необхідними.

Таким чином він прагнув врятувати державу, це така собі революція - передає слова Брейвіка правник.

Юрій Ірхін, психолог:

- Он оплел это в такую оболочку, чтобы представить себя в образе героя, а не какого-нибудь негодяя, смертоносителя.

Звільнити Європу від мусульман, про це написав Брейвік у своєму маніфесті. Не сприймав багатокультурності в Норвегії, тож ворогами вважав владну верхівку. Імовірно, цим викликаний і вибір місця здійснення терактів. Україні ж до того далеко, заспокоюють психологи.

Юрій Ірхін, психолог:

- У нас, слава Богу, этого нет, и вряд ли. Пока что нет предпосылок для этого, все эти всплески ксенофобии и национализма идут всего лишь навсегда по поводу нашей истории.

До того ж, висловити свою думку українці ладні чи не на кожному кроці. Й емоціями не скуті, додає психолог. Все-таки, чи готова Україна до атаки такого ось терориста-одинака - "Свідок" намагався дізнатися в Службі безпеки. Утім, питання там коментувати не стали, пославшись на нерозкриття специфіки роботи. Зате в столичній міліції запевнили: до будь-яких надзвичайних подій готуються.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Проводяться спільні навчання на різних об'єктах там, де багато людей, відпрацьовуються різні спільно з нашими колегами СБУ.

Тож причин для паніки, начебто, немає. Утім, чи таки не з'явиться в Брейвіка послідовників, невдоволених політикою будь-якої держави, невідомо.