Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 листопада 2010, 15:55 Бійки та насильство
В Україні самосуд стає невід'ємною частиною вітчизняної Феміди
В Україні самосуд стає невід'ємною частиною вітчизняної Феміди

Самосуд стає невід'ємною частиною вітчизняної Феміди. Люди державі не довіряють, і карають злочинців власними силами. Хтось збирає натовп, а хтось самотужки. Б’ють нахабних водіїв, захищаючи власних дітей, вбивають педофілів. А як на це реагує кримінальний кодекс - дізнавалися наші кореспонденти.

На перший погляд звичайна бійка. Насправді гамселять автокрадія, що крутився біля іномарки на стоянці. Двоє перехожих вирішили покарати зухвальця. Кулаками і металевими трубами. Міліціянтів не викликали. Іхній вибір - суд Лінча.

Ярослав Моргун, психолог:

- Мотивами самосуда могут выступать различные формы - это стремление восстановить справедливость, покарать виновного, отомстить, оградить общество от рецидива в дальнейшем.

Ще один важливий мотив - недовіра до держави та всіх її органів правосуддя.

Юрист:

- Люди уже не верят, и понимают: не работает пока так, как должно быть.

Таке сталося наприкінці вересня в Одесі.

Лупцюють водія ось цього джипа. Він вів автомобіля напідпитку, не впорався з керуванням і влетів на тротуар. Під колесами авта опинилася жінка. Замість допомагати постраждалій кермувальник разом із пасажиром сховали до багажника номерні знаки. І взялися лаяти натовп. Самовидці не стерпіли й вирішили провчити зухвальців.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Люди это видят, вот он наезд совершил, убил одного, двоих, троих. Папенькин сынок, олигарх, депутат - и всё, правосудие не работает, и человек понимает: пока вот здесь ты его не накажешь, не забьешь руками или ногами, он завтра выкрутится.

Та от статті, що виправдовує самосуд, у кримінальному кодексі немає. Для української Феміди це також злочин.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Прагнуть до справедливості, та все одно поповнюють міліційну статистику. Вчинити самосуд проти людини, хоч і вбивці, крадія, або ґвалтівника - то протизаконно. Можна і за грати потрапити.

Так очікує на вирок суду тридцятип'ятирічний мешканець Чернігівщини. Він забив до смерті педофіла, що чіплявся до його маленьких дітей.

Сергій Середа, керівник сектору Чернігівського РВ міліції:

- Он нанес два удара в голову, и многочисленные в область живота. Были приняты все меры по его задержанию. На данный час возбуждено уголовное дело. Санкция статьи - от 7 до 12 лет лишения свободы.

Та на зустріч зі слугами Феміди підозрюваний очікує вдома. З-за ґрат його відпустили під зобов'язання про невиїзд.

Володимир Білик, правозахисник:

- Людина дійсно порушила закон, він наніс тяжкі тілесні, що потягнули смерть. Однак тут є чимало пом'якшуючих обставин. По-перше, чоловік діяв у стані афекту, захищав власну дитину. По-друге, він щиросердно розкаявся. Це обов'язково має урахувати суд.

Та й мститися самотужки зважиться не кожен. Ось юрбою - справа інша. Про ефект натовпу знають у Китаї. Двох малолітніх крадіїв там ледь не пошматували цілим базаром. Ось відео з камери спостереження. Зловмисники на мопеді забирають у жінки сумку. Із кадру зникають. Видно тільки, що постраждала побігла за ними, а слідом і свідки події. Чи наздогнали вони грабіжників? Далі без коментарів.

Можливо, на злочинний шлях у майбутньому ці юнаки більше і не стануть. Та фахівці кажуть: усіх все одно не виховати. А от власною свободою можна й поплатитися. То ж радять не ризикувати. Хоч і в ім'я справедливості.

Олена Ткаченко, Святослав Мелешкін.