Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 жовтня 2010, 13:37 Бійки та насильство
На Київщині справу про побиття хлопця затримують з незрозумілих причин
На Київщині справу про побиття хлопця затримують з незрозумілих причин

До програми "Свідок" звернулася мати 15-річного мешканця села Петропавлівської Борщагівки, що на Київщині. Жінка стверджує: майже півроку тому хлопця побили четверо односельців, а притягти їх до відповідальності міліція не поспішає. Чому по злочині не настає покарання?

П'ятнадцятирічний Руслан щойно з лікарні. За півтора року він пережив уже дві хірургічні операції. А все через сумну пригоду, що сталася ось тут, на тихій сільській вулиці. Хлопець згадує, як, дорогою з дискотеки він і його приятель зустріли незнайомця. Той попросив закурити.

Руслан Немченко, постраждалий:

- Ми сказали, що у нас немає цигарок і ми не куримо. Він у грубій формі почав ще раз вимагати. Ми сказали, що у нас немає, тоді він почав комусь телефонувати.

Не встигли приятелі оговтатись, як із темряви виринули четверо парубків, і без зайвих слів накинулися з кулаками.

Руслан Немченко, постраждалий:

- Мене били, в основном, по лицю. Як почувствував удар - відлетів від того забора до іншого. Потім я зігнувся і почув удари в затилок.

Сили були нерівними, тож нападники зупинилися, коли самі захотіли. Потім подалися геть, покинувши жертв на закривавленому асфальті.

Сергій Бондаренко, постраждалий:

- Зламаний ніс, розсічення брови, губа розбита, і струс мозку.

Руслан Немченко, постраждалий:

- У мене було сотрясеніє голови, черепно-мозгова травма і осколочний перелом носа.

Руслана тієї ночі привіз додому дядько. Таким хлопця побачила мати.

Оксана Іванівна, мати постраждалого:

- Він був увесь у крові і вже синій, опухший. Я почала питати: "Що сталося?" - "Побили". Він мені назвав фамілії, бо в одній школі вчилися, хоть і старші діти.

Обох підлітків доправили до лікарні, Сергієві ушкодження там визнали легкими, а ось Руслана одразу ж оперували. Його мати наступного дня понесла заяву до міліції, проте порушувати кримінальну справу там відмовилися. Односельці, на яких вказали постраждалі, свою участь у бійці категорично заперечили.

Оксана Іванівна, мати постраждалого:

- Всі говорили: той не бив, той не бив. Ми, кажуть, до них підійшли збоку. Поговорили з ними, розвернулися і пішли. Все.

Жінка каже, ситуація змінилася лише після звернення до Міністра внутрішніх справ.

Оксана Іванівна, мати постраждалого:

- Порушили справу по факту. Ну, думаю, є зрушення. Через два місяці поїхала туди - ніхто нас не визиває. Поїхали ми. Я піднімаюсь у кабінет. А мені відповідають: ваша справа призупинена, тому що не визначено злочинців.

Олег Ковальчук, адвокат постраждалих:

- Жодне звернення наше в Києво-Святошинський райвідділ не получає відповіді письмової, не проводиться жодної слідчої дії по кримінальній справі з нашею участю, хоча спочатку було заплановано їх багато.

Щоби з'ясувати перспективи цієї справи, журналісти "Свідка" звернулися до правоохоронців. У міліції повідомили: підстав для хвилювання в матері постраждалого немає.

Едуард Остапенко, керівник відділу ГУ МВС України в Київській області:

- Справа відкрита за ознаками злочину по ст.. 122 ч. 1 - тілесні ушкодження середньої важкості, знаходиться у впровадженні. Її не закрито, вона в абсолютно нормальному режимі розслідується. На наступному тижні по цій справі буде зроблене відтворення подій. Якщо все нормально відбудеться, ми плануємо передати справу до суду не пізніше, ніж у листопаді цього року.

А ось селяни, яких звинувачують у побитті підлітків, спілкуватися з журналістами відмовились. Їхній адвокат повідомив, що вважає таку зустріч передчасною.