Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2010, 13:21 Бійки та насильство
У столичній гімназії дідусь однієї з учениць "виховував" її однокласника
У столичній гімназії дідусь однієї з учениць "виховував" її однокласника

Інцидент у столичній гімназії. Після дитячої штовханини на перерві дідусь однієї з учениць узявся виховувати її однокласника. Тепер хлопчина потребує допомоги психолога, а старий пише пояснювальні записки в міліції.

Усе почалося зі звичайної дитячої штовханини на перерві. Коли одинадцятирічного Фарида мало не збила з ніг однокласниця, він міркував недовго.

Фарид, постраждалий:

- Она толкалась с одной девочкой, толкнула на меня, и я упал. Потом я их толкнул, а та взяла стенку - и себе висок. Потом у нее просто появилось красное.

Зарюмсану дівчинку відвели до медпункту. А вже за кілька хвилин у гімназії з’явився її розлючений дідусь. Старий спіймав Фарида в коридорі й узявся виховувати.

Фарид, постраждалий:

- Он взял перед всеми меня за горло и вверх поднял. Взял меня, прихлопнул к стенке и начал говорить, всякими матами обзывал, чернокожим террористом, все такое.

Інна Вакуленко, мати постраждалого:

- Пришел ребенок из школы перепуганный, расстроенный, и десять раз повторил, что на него напал дед его одноклассницы. Показывал шею покрасневшую. Мой звонок первый был на телефон деда. Я ему представилась, а он стал мне угрожать, стал меня тоже оскорблять и выражаться матом.

Тоді жінка побігла до школи, проте, там її повідомили, що нападу на дитину не було. Мовляв, ніхто з учителів цього не бачив, а дідусь лише вилаяв школяра. У міліції порушити кримінальну справу відмовилися, бо вчасно не заявили про побиття.

Анатолій Маленівський, старший дільничний інспектор Святошинського РВ міліції м. Києва:

- Може він там і брав його за руку, чи за одежу - встановлено точно не було. Ні учителька не побачила на Фарідові ані гематом, ні покраснінь. Чи він міг узяти його за якісь частини тіла - за шию, може, там покрасніння якесь було. Нічого такого не було. Це свідчить про те, що ніякого насилля дідусь не приміняв.

Аби з’ясувати, що ж насправді сталося в одній із провідних столичних гімназій, "Свідок" поспілкувався з її директором. Зі слів освітянина, в навчальному закладі вже провели внутрішнє розслідування. Його висновок - дідусь ні в чому не винен. На цьому наполягає й сам фігурант скандалу.

Олег, дідусь школярки:

- Моего ребенка ляпнули по голове. Она лежала целых сорок пять минут - значит, это можно. А я просто предупредил, чтобы он не трогал детей. Я ему сказал: если ты хоть одного еще тронешь - будешь иметь дело со мной. Во-первых, он врун, брехун такой весь.

Однак Фаридова мати каже, знущатися з сина не дозволить нікому.

Інна Вакуленко, мати постраждалого:

- Ребенок реально находится в стрессе. Он плохо спит, он плохо ест, он, не выспавшись, идет в школу. О качестве учебы мы уже просто не судим. Хорошо, что он не закрылся дома.

Марина Легенька, правозахисниця:

- Ця ситуація є дуже грубим порушенням як прав дитини, так і будь яких нормативних актів про протидію расової ненависті та дискримінації. В даному випадку достатньо серйозною є і моральна травма для дитини. Матері варто звернутися до психолога, щоб він оглянув дитину.

Правозахисники радять матері звернутися до суду.