Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 вересня 2010, 14:28 Бійки та насильство
На Вінниччині під час затримання наркоман поранив ножем двох міліціонерів
На Вінниччині під час затримання наркоман поранив ножем двох міліціонерів

Напад на міліціянтів. Двоє правоохоронців Могилева-Подільського опинилися в лікарні після зустрічі з продавцем наркотиків. Коли правоохоронці спробували затримати лиходія, він витяг кухняного ножа й поранив обох.

Два порізи на шиї, один - на грудях. Майор міліції пригадує: він і колега розгорнули посвідчення й назвалися, аж раптом підозрюваний накинувся з ножем.

Юрій Левицький, керівник сектору Могилів-Подільського РВ міліції:

- Представилися, що ми працівники правоохоронних органів, показали службове посвідчення, він почав бистрим шагом від нас уходити. При спробі його затримати, він почав чинити опір, вів себе неадекватно, з дуже великою агресією.

Напарникові ніж проштрикнув у стегно. Вже поранені й закривавлені правоохоронці агресивного чоловіка скрутили. Кажуть, що мали справу з бувалим наркоманом, знали, утім такого опору не очікували.

Віталій Курчик, заступник керівника Могилів-Подільського РВ міліції:

- За 30 років свого життя він вже притягувався до кримінальної відповідальності вже 8 разів за вживання і розповсюдження наркотиків, а також за скоєння інших злочинів.

Навідатися до свого давнього підопічного міліціянти вирішили тоді, коли отримали оперативну інформацію - в місті з'явився продавець метадону. Одразу поцілили в яблучко - в кишенях чоловіка чимала доза. Невеличкі рожеві пігулки. У тутешньому диспансері - головний препарат для наркоманів. Затриманий одразу зізнається: ліки отримував від медиків.

Затриманий:

- Нарколог постоянно шел навстречу, по-людски относился ко всем, то есть, ко всем, кто лечился, относился хорошо и выдавал с собой на выходные.

За кілька днів наперед і навіть заднім числом. Правоохоронці дізналися: психотропні ліки затриманому видавали оптовими партіями. Та найбільше вражає міліціянтів інше недбальство: чоловіка зарахували до центру за чужими документами й навіть не зробили потрібних аналізів. Отримані пігулки пацієнт-шахрай одразу виносив на вулицю - продавав по сто гривень за штуку.

Сергій Мельник, керівник відділу ГУ МВС України у Вінницькій області:

- Ні лікарська комісія, ні лікар, який безпосередньо веде соціотерапію, не перевірив наявності, не зробив аналізи цієї людини. В результаті можна ставити питання по збут метадону лікарськими працівниками.

Кримінальну справу прокуратура порушила поки за фактом перевищення службових повноважень посадовцями диспансеру. Чи карати лікарів за збут психотропних речовин - ще вирішують. Керівництво закладу виправдовується: кожен співробітник про сувору відповідальність знає.

Ірина Веретко, лікарка Вінницького обласного наркологічного диспансеру:

- Всі лікарі, які працюють в замісній терапії і медичний персонал, вони пройшли спеціальне навчання, і вони ознайомлені з наказом 645 про затвердження правил замісної терапії, рекомендацій щодо провадження замісної терапії, тому всі знають, як це робити, і, в принципі, як такого контролю ми не здійснюємо.

Щоб запобігти таким випадкам надалі, в диспансері пропонують одне - замінити пігулки на рідкі розчини: їх винести пацієнтам не вдасться. Посилити контроль за співробітниками відмовляються. Переконують: сталася лише прикра помилка. Та це не виправдання для затриманого наркомана. За збут пігулок йому загрожує 10-річне ув'язнення. Відповідати доведеться ще й за тілесні ушкодження, завдані працівникам міліції.