Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 серпня 2010, 17:28 Бійки та насильство
Учасники післяфутбольної бійки в Києві залишилися на волі
Учасники післяфутбольної бійки в Києві залишилися на волі

Через півтора тижня після кривавої бійки між уболівальниками столичних клубів "Арсеналу" та "Динамо" стражі порядку не затримали ще жодного нападника. Про це повідомили в прес-службі столичної міліції. Нагадаю, 15-го серпня на вулиці Щорса під час вуличної бійки постраждали двоє молодиків. За життя одного з них довелося боротися медикам. Хлопчина отримав два ножові поранення.

Тарас Білаш, кореспондент:

- Після закінчення футбольного матчу уболівальники Арсеналу вийшли зі стадіону і рушили в напрямку станції метро Плац Україна. По дорозі їх перестріли кілька десятків молодиків. Усі оголені до поясу. Мали в руках битки, ножі та кастети.

Таку версію подій нам розповів двадцятирічний Костянтин. Хлопчина приїхав з Москви в гості до своєї дівчини. Каже, на матч потрапив випадково - запросив київський товариш. Події того вечора ледь пригадує, адже два тижні провів у лікарні.

Костянтин, постраждалий:

- Мне выбили зубы каким-то металлическим предметом типа кастета, или рукояткой от ножа. По голове тоже. Видимо, добивали как-то. У меня сохранилась футболка, на ней явно отпечатаны следы ног на спине.

Хлопець розповідає, що лиходії вигукували нацистські гасла.

Костянтин, постраждалий:

- Мы побежали. И я помню, были крики: "Вали антифашистов", "Режь врагов!" Ну, такого подобного плана. "Зиг хайль, хайль Гитлер!" Как мне потом сказали, что это были банды неонацистов.

Це не була бійка фанатів різних команд. а спланована акція політичного характеру. Про це програмі "Свідок" заявив один з учасників антифашистського руху. Він говорить, що в Україні фанатські сектори вже давно отруєні нацистськими ідеями. Варто звернути лише увагу на символіку, яку вивішують на трибунах. Кельтський хрест, мертва голова і навіть прапори третього рейху.

Віталій Дудін, учасник антифашистського руху:

- Футбол - це можливість вийти на широкі маси молоді. Часто радикально налаштованих. це якраз те, що потрібно ультрарадикальним рухам. Молодь, яка готова на ризик, яка готова до бійок, яка готова протиставити себе суспільному порядку і суспільству.

За словами Віталія, фанати "Арсеналу" єдині, хто заявив про свої антинациські переконання. І саме це стало причиною нападу.

На підтвердження слів Віталій порадив звернути увагу на відеоролики фанатських бійок в Інтернеті. Бої організовані, сплановані, і, найголовніше, там не можна застосовувати ножів та іншої зброї. Після перемоги тієї чи іншої команди суперники навіть обіймаються. Вболівальників "Арсеналу" били куди жорстокіше.

Віталій Дудін, учасник антифашистського руху:

- В даному разі постраждали усі люди, які відвідували сектор "Арсеналу". На даний момент це єдиний сектор в Україні, який не сприймає расизм. І там є як переконані антифашисти, так і просто аполітичні люди. Ті люди, які підтримують "Арсенал", по суті, заперечують монополію ультраправих сьогодні в Українському фанатському середовищі.

У міліції причетність нападників до нацистських угруповань відкидають. І озброєне побиття кваліфікують як хуліганство.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Працівники міліції цю кримінальну справу порушили. Зараз її розслідують. Учасниками цього конфлікту можуть бути, ну, так звані представники фанатського клубу, а якщо вірніше, то частина фанатського клуба, яка схильна до хуліганських дій.

Одразу після сутички правоохоронці затримали кількох зловмисників. У молодиків вилучили закривавлений ніж. Та за неофіційною інформацією, тримати за ґратами не стали. І на час слідства бешкетників відпустили на підписку про не виїзд.