Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 серпня 2010, 11:07 Бійки та насильство
Затримано трьох організаторів вибуху в запорізькій церкві
Затримано трьох організаторів вибуху в запорізькій церкві

В організації вибуху в запорізькій церкві зізналося троє чоловіків. Мотив - помста за звільнення з роботи. Один із терористів працював паламарем, збирав пожертви. Його і вигнали - за крадіжку.

Вибух у Божому храмі в Запоріжжі пролунав 28 липня. На службу саме зійшлося чимало парафіян. Уламки поранили дев'ятьох людей. Вісімдесятирічна черниця померла в лікарні. Вже наступного дня правоохоронці вказали причину вибуху. Хтось підірвав саморобну бомбу.

В'ячеслав Павлов, прокурор Запорізької області:

- Использовалась для его изготовления алюминиевая пудра - серебрянка, селитра и, предварительно, кастрюля диаметром 18 см. То есть, мы готовы исключить профессионально, промышленно изготовленную взрывчатку.

У слідства було кілька версій теракту. Припускали, що вибух влаштував хтось душевнохворий, чи людина, в якої виник конфлікт із настоятелем церкви. Відпрацьовуючи другий варіант, міліціянти й вийшли на колишнього причетника. Чоловік збирав пожертви на храм. Та його вигнали за крадіжку. Вигнанця затримали разом з двома поплічниками. В організації вибуху чоловіки зізналися.

Леонід Зима, заступник Міністра внутрішніх справ України:

- Трьом з них були висунуті звинувачення, і вони заарештовані. Це було не тільки на контролі міністерства внутрішніх справ, а й прокуратури. Прокуратура, її задача була контролювати щоб усі дії оперативні та розшукові проходили в правовому полі.

Мотив злочину банальний. Звільнений чоловік хотів помститися за образу. Знайшов спільників-однодумців. Та як запевняють самі правоохоронці, калічити когось чи вбивати зловмисники наміру не мали.

Леонід Зима, заступник Міністра внутрішніх справ України:

- Люди ці, які зробили цей вибух, вони на меті, на той час, вони не мали на меті, щоб вбити ту жінку, якій під 80 років. Люди тоді сказали, що да, були підстави, да, це ми скоїли цей злочин. Але не було замаху на вбивство.

Поки що крапки у справі підривників церкви правоохоронці не ставлять. Слідство триває.