Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 лютого 2016, 16:46 ДТП
"П'яні" ДТП - огляд за тиждень
"П'яні" ДТП - огляд за тиждень

Алкоголь - дорога - смерть! В Україні шалено зросла кількість ДТП за участі п'яних водіїв. Минулого року в таких аваріях загинуло понад три сотні людей. На підпитку, а іноді й під наркотою, за кермо сідають і прості українці, і депутати, і навіть полісмени. Чи можна зупинити страшну статистику?

П'яний боулінг на Сумщині. Нетверезий водій на шаленій швидкості збив 4 хлопців. Потужним ударом юнаків відкинуло на десятки метрів. З декого навіть позлітало взуття. Двоє друзів загинули миттєво, ще двоє в лікарні з тяжкими травмами. В крові водія - 2,2 проміле алкоголю. 

- Я думаю, что это бутылка водки, наверне, примерно. Я думаю, не меньше.

***
Ще один нетверезий кермувальник зробив зі свого позашляховика реактивника. Він розсікав нічними вулицями Одеси, навіть перелетів через сходи та феєрично приземлився.

Рауль Есмеральда-Ріко, свідок:

- Скорость была просто запредельная. Там однозначно было больше 200 км\час.

***

А от в Івано-Франківську водії полюбляють сідати за кермо під кайфом. Ігор Халаменда, колишній депутат міської ради, а тепер власник центрального ринку, під дією наркотиків тікав від поліції на швидкості 170 кілометрів на годину. Зупинив шаленого водія кювет.

- Слушай, твою мать, ты можешь меня не трогать! 

- А чого ви тікали?

- Та зараз мигалки може навішати хто хочеш. Расслабь мне руки и сам расслабься, я буду стоять нормально, ты что задоровый такой!

***
На Рівненщині люди мало не розірвали п'яного водія. Він намагався втекти після того, як збив школярів. 8-річний Іванко загинув.

Олег Береза, завідувач Рокитнівської підстанції екстреної швидкої допомоги: 

- Удар був дуже, дуже потужний, шансів на виживання практично не було.

***

Смерть і кома - так доля покарала харків'ян, які сіли п'яними за кермо. Тікаючи на шаленій швидкості від полісменів, хлопці зачепили бордюр і вилетіли на дорогу, що ремонтується. Зупинив легковика стовп, машина розлетілася на частини. Водій загинув, його пасажир - у вкрай тяжкому стані потрапив до реанімації

***
А от у столиці підшофе їздять навіть поліцейські. Правоохоронець напідпитку мчала Кільцевою дорогою і не впоралася з кермом на слизькій дорозі. Водійка залишилася цілою, а от у її брата - забиття та струс мозку, машина перетворилася на брухт.

***
І знову Київ. На Московському мосту Москвич врізався у припаркований КраЗ. Удар був надто потужним. Власник легковика загинув миттєво. Аби витягти його з понівеченого салону, машину довелося розрізати. Увесь цей час на мобільний чоловіка телефонувала кохана.

***
І вже після опівночі на тому самому місці сталася ще одна аварія. В авто поліцейських, які оформляли ДТП із Москвичем, врізався Ланос. Захмелілий водій не помітив знак та проблискові маячки. Драгер виявив у крові власника легковика 1,8 проміле алкголю. За годину до поїздки чоловік видудлив пляшку горілки!

***
П'яні поїздки столичних водіїв тривали й останнього робочого дня тижня. На Шулявці шофер Субару влаштував масову аварію. На швидкості він спочатку вдарив Опеля, який за інерцією кинуло на маршрутку, а потім Субару зачепив ще й припарковану машину.

Євген, постраждалий:

- Пьяный водитель, у него показал алкотестер 2 промилле, и открытая бутылка пива, он сидит в машине, и у него там пиво.

Водій зізнався, що перед тим, як сісти за кермо, випив ще й пляшку горілки!

Це лише кілька п'яних ДТП за останній тиждень. У МВС порахували - минулого року з вини нетверезих водіїв сталося понад 2 тисячі аварій. 317 людей загинули. Владислав Антонов - експерт із ДТП - щодня виїжджає на страшні зіткнення. Стверджує, що кермувати після пляшки стало своєрідною розвагою для водіїв.

Владислав Антонов, експерт із ДТП:

- Как это часто происходит, пьяный водитель попадает в ДТП на высокой скорости и страдают больше люди невиновные.

Іноді випадкові перехожі затримують п'яних кермувальників до аварії. Втім, таких випадків - одиниці. А ось вже після ДТП розлючений натовп часто готовий розірвати водія. І нині таких ситуацій - дуже багато.

Владислав Антонов, експерт із ДТП:

- Передают в оперативном эфире, что кого-то задержали, держат на месте. И это абсолютно законно, если люди видят, что человек угрожает окружающим, он может привести к тяжелым последствиям, то они могут его до прибытия полиции задержать.

Але зупинити водіїв може жорстке покарання. Нині в Україні за п'яну їзду штраф до шести тисяч гривень та позбавлення прав до двох років. І це не лякає автовласників. А от як карають у світі:

У Німеччині штраф - до 3 тисяч доларів. Француза можуть покарати 4-ма з половиною тисячами. Італійці платять до 6 тисяч доларів. Японці ще більше. А от у Фінляндії за п'яну їзду посадять за ґрати. Так само загрожує тюрма та штраф у тисячу доларів у Сполучених Штатах Америки. Але найсуворіше покарання у Китаї - там можуть засудити до смертної кари.

Тож поки в Україні не змінили законодавство, п'яні водії і надалі розсікають дорогами. Тому, якщо ви побачили нетверезого шофера, діяти треба негайно - телефонуєте на 102, називайте колір, марку та номер машини, а також напрямок, у якому поїхав п'яний водій. Не залишайтеся байдужими, адже ваша пильність може врятувати життя багатьом людям.