Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2015, 20:29 ДТП
Огляд "дипломатичних" аварій
Огляд "дипломатичних" аварій

Одразу дві резонансних ДТП на дорогах України. Головні герої - дипломати іноземних держав. Спочатку на Житомирщині консул республіки Польщі протаранив своїм джипом Жигулі, в яких їхали шестеро підлітків. Усі вони загинули миттєво. А на Київщині п'яний аташе посольства РФ на шаленій швидкості зніс дорожного відбійника і лише дивом не зачепив жодної машини. Що стало причиною аварій та чи понесуть покарання чиновники з дипломатичним іммунитетом?

Ридання cестри й батько в розпачі. Вони ховають свого рідного сина та брата Дмитра - він загинув у страшній аварії. Хлопець був за кермом Жигулів, якими навіть не мав права керувати.

- У ньго були водійськи права?

- Мав їхать здавать!

На таку купу понівеченого брухту перетворилися Жигулі після того, як в них влетів позашляховик. Смертельна аварія сталася в Червоноармійському районі Житомирської області. Дмитро виїхав із другорядної дороги на головну, просто перед Тойотою з польським консулом за кермом. 

- Цей гнався на швидкості, казали, що за двісті зашкалював.

Наталя, Іра, Ріта, Діма, Вадим та Андрій - усі вони були в салоні стареньких Жигулів й всі загинули миттєво. Підлітки були добрими друзями і того страшного вечора їхали з одного села до іншого. Батько хлопця, що був за кермом Жигулів, упевнений, що тепер саме його сина зроблять винуватцем аварії, а працівник посольства уникне будь-якого покарання. Чоловік запевняє - його син був за кермом тверезий. 

- Він міг випити за кермом?

- Він не пив в жизні, нічого, не пива, нічого!

- Він був тверезим?

- Так, я ручаюся!

В аварії постраждала і дружина польского консула, яку забрали до лікарні.

Анатолій Фузицький, лікар:

- В неї травми грудної клітки й травма голова, ушиб, струс головного мозку. 

Хто ж винен у цій ДТП, з'ясовують правоохоронці, та за попередньою інформацією правоохоронців, занапастив шість життів все ж самогубний маневр 18-річного водія Жигулів. У Посольстві Польщі вже зазначили, що дипломат одразу пройшов тест на вміст алкоголю в крові, й за його результатами - був тверезий.

Цього не можна сказати про ще одного учасника дипломатичної аварії, що сталася на Новообухівській трасі поблизу Києва. Там нетверезий водій влетів у відбійника і лише дивом не зачепив жодного автомобіля. Не постраждав і сам винуватець - аташе Посольства Російської федерації в Україні Віктор Ришников. 

- Вы выпивали сегодня?

- Нет!

- Предлагаю вам пройти тест.

- Я дипаломат.

- Я понимаю, что вы дипломат, но я имею проверить.

- Нет.

- Вы отказываетесь, да?

- Ничего не буду проходить!

Чоловік таки не погодився на умови полісменів, а зі службового автомобіля вийшов тільки тоді, коли по нього приїхав колега. Зі слів правоохоронців, представник Посольства ледь тримався на ногах, а стійкий запах алкоголю дав зрозуміти й без експертиз, що чоловік був п'яним. Але чи відповість він перед українським законом?

Бадрі Гогохія, командир роти Першого батальйону Управління патрульної служби м. Києва:

- Якщо б він був громадянином України, то це б означало, що людина в стані алкогольного спяніння, але в цій ситуації він має дипломатичний статус, то ми не складаємо протокол, а ми пишемо рапорт, і пишемо, що людина відмовилася від проходження цього.

Уже не вперше в такий спосіб дипломати уникають відповідальності. Наприкінці серпня Свідок розповідав про скандал у Києві з працівником німецького посольства Сандро Берндтом. Тоді на вимогу правильно припаркувати автомобіль він ледь не збив полісменів, а потім хизувався своїм диппаспортом, що надає йому особливий імунітет і фактично звільняє від адміністративної і кримінальної відповідальності. Таку волю іноземцям дійсно дає Віденська конвенція про дипломатичні відносини, підписана сорока державами ще більше півстоліття тому. Тож якою буде доля російського та польського дипломатів, що потрапили в аварію, питання радше риторичне. Нагадаємо, що історія з нахабним представником німецького посольства закінчилася тим, що дипломата оштрафували, а установа вибачилася за таку його поведінку.